Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.03.2022
913

ANDREA VUKŠIĆ: OPŠTINA PODRŽAVA RAZVOJ ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA, PLANIRANO JOŠ AKTIVNOSTI U TOM SMJERU

PR tekst

 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor (LPZ Kotor) koje čine partnerske organizacije: Opština Kotor, Zavod za zapošljavanje – Biro rada Kotor, Fakultet za turizam i hotelijerstvo, kompanija Expo Commerce, Udruženje Agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore i Udruženje hotelijera Kotor, realizuje program podrške razvoju ženskog preduzetnišva. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor (LPZ Kotor) sprovodi intervenciju „Osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo“ u okviru projekta „Podrška razvoju ženskog preduzetništva“ koji se sprovodi u okviru programske šeme „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, finansirane od strane Fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

U nastavku intervju sa sekretarkom opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Andreom Vukšić.

Kako ste došli na ideju da pokrenete projekat koji se tiče stimulisanja ženskog preduzetništva na području kotorske opštine? Što vas je podstaklo?

Predstavnici Međunarodne organizacije rada (MOR) inicirali su sastanke u novembru 2021 godine. Razmatrane su mogućnosti saradnje Opštine Kotor i MOR-a. Kako Opština Kotor prepoznaje važnost pružanja podrške razvoju ženskog preduzetništva opredjeljujući sredstva u budžetu u tu svrhu i ima formirano Lokalno partnerstvo za zapošljavanje dogovoreno je da upravo LPZ podnese predlog intervencije MOR-u. Tako da je LPZ u decembru 2021. godine na osnovu Sporazuma o saradnji između članova LPZ-a, a preko glavnog podnosioca – Opštine Kotor podnijelo predlog intervencije u smislu osnaživanja nezaposlenih žena sa teritorije opštine Kotor za preduzetništvo. Intervencija je podrazumijevala raspisivanje Javnog poziva za sve nezaposlene žene koje bi željele pokrenuti sopstveni biznis za pohađanje obuke za razvoj preduzetničkih vještina po GET Ahead metodologiji. Nakon podnošenja i ocjene biznis planova polaznica od strane Komisije, pet polaznica čiji su biznis planovi dobili najbolje ocijene dobile su bespovratna sredstva za realizaciju svojih biznis ideja u vidu granta. Ove aktivnosti se sprovode u okviru programske šeme „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, finansirane od strane Fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i sprovode se u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Kako ste zadovoljni dinamikom realizacije  projekta?

Zadovoljna sam dinamikom realizacijom projekta. Utisci sa sprovedene obuke su izuzetno pozitivni, “feedback” od strane žena koje su pohađale obuku je pozitivan, osjećaju da su puno naučile kroz ovu petodnevnu obuku i ojačale svoje preduzetničke vještine. Pet biznis planova tj. polaznice koje su ih kandidovale dobile su priliku da realizuju svoje biznis ideje uz pomoć granta koji je obezbijedio donator.

Da li je interesovanje naših nezaposlenih sugrađanki za pokretanje sopstevnog biznisa na zadovoljavajućem nivou?

U suštini jeste. Pozivi za podršku ženskom preduzetništvu Opštine Kotor ne ostaju neprimijećeni. Opština podržava i započinjanje i razvoj poslovanja i već dvije godine je raspisala javni poziv. Kada je intervencija LPZ i MOR-a u pitanju, gdje su ciljna grupa bile nezaposlene žene, moram reći da smo očekivali veće interesovanje. (razlozi: nedovoljna informisanost, kratko trajanje Javnog poziva, doba godine kada očekuju i druge pozive od raznih institucija...)

Bitno je da je odaziva na poziv bilo, a sada kada polaznice budu prenijele svoje pozitivne utiske i iskustva, sigurna sam da će već na neki sličan poziv u budućnosti biti mnogo veći odaziv.

Kada je žensko preduzetništvo u pitanju, da li je Kotor pogodan za pokretanje sopstevnog biznisa i koje su to oblasti, po vašem mišljenju, koje bi u perspektivi mogle biti posebno prosperitetne?

Kotor je povoljan za razvoj - ne samo ženskog preduzetništva, već za razvoj preduzetništva uopšte. Odličan geografski položaj, bogatstvo prirodnih resursa, razvijenost više vidova turizma ide u prilog ovoj činjenici. Budućnost je u razvoju kreativnih industrija, uslužnih djelatnosti, povezivanju turizma i poljoprivrede, inovativnim biznisima tj. Takozvanim start-up-ovima koji će podržati razvoj grada u smjeru "pametnog" grada.

Što sprječava žene da se aktivnije uključe u pokretanje sopstvenog biznisa i na koji način ih još ohrabriti – osim projektima poput ovog?

Žene se teže odlučuju na preduzetništvo i preuzimanje rizika koje preduzetništvo sa sobom nosi. Razlozi za to su brojni i prvenstveno su finansijske prirode. Međutim, osim finansijske podrške, važna je i edukacija u smislu osnaživanja preduzetničkih vještina. Naši treneri koji rade po GET ahead metodologiji će nastaviti pružati ovaj vid obuka i u budućnosti.

Imate li u planu još aktivnosti na ovom polju? Da li naše sugrađanke imaju neke ideje i obraćaju li vam se po tom pitanju?

Nakon što je usvojen budžet, planiramo raspisati Javni konkurs za podršku ženskom preduzetništvu za 2022. godinu, a kako je usvojeni i Programa za razvoj preduzetništva u opštini Kotor 2021-2024, planiramo podržati preduzetništvo u cjelini u smislu promocije preduzetništva, jačanja konkurentnosti, preduzetničke infrastrukture, finansijske i nefinansijske podrške i slično. Kod sugrađanki primjećujemo izraženu želju za povezivanjem u smislu formiranja udruženja preduzetnica Kotora, ali to zavisi od njih samih. One moraju da se organizuju i oforme takvo udruženje.

 

Intervju zabilježila Jelena Kljajević

 

Podijeli na: