Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

31.03.2022
395

AGROBUDŽET - PODRŠKA ZA UZGOJ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je zainteresovane da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjih zasada ljekovitog i aromatričnog bilja za ovu godinu.

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sertifikovanog sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja - smilja, matičnjaka, lavande i pelina, kao i na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje odnosno nabavku sistema za navodnjavanje "kap po kap".

Iz Ministarstva su kazali da su korisnici podrške poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava do trenutka podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 hektara, a investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini.

Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme.

Minimalna visina investicije je 500 eura.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi deset hiljada eura, uz budžetsku podršku do 60 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do šest hiljada eura.

Pored iznosa podrške od 60 odsto, još dodatnih deset odsto, odnosno ukupno 70 odsto podrške od iznosa prihvatljive investicije, mogu ostvariti oni podnosioci zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, odnosno koji su upisani u Registar poljoprivrednika u skladu sa propisom kojim je uređeno obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao jedinog ili glavnog zanimanja i koji su do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku izmirili doprinose u skladu sa zakonom, dospjele do 30. juna prošle godine, po osnovu upisa u ovaj registar.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa pratećom dokumentacijom.

U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se potrebna dokumenta - fotokopija lične karte, posjedovni list, dokaz o kupljenoj i plaćenoj opremi i sadnom materijalu i Sertifikat o priznavanju sadnog materijala izdat od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, uzgajivačima višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju je bespovratna podrška po hektaru kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i podrška za izgradnju bunara i bistijerni i nabavku mehanizacije.

Informacije se mogu dobiti u Direktoratu za ruralni razvoj i Direkciji za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji putem telefona 020 482 176. 

Tekst: Portal RTCG

foto: pixabay.com

Podijeli na: