Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

23.01.2023
268

ABAZOVIĆ - NIKOVIĆ: REKONSTRUISANE JEDINICE HITNE POMOĆI U ČETIRI GRADA, U PLANU JOŠ OSAM GRADOVA

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović ugostio je danas u svom kabinetu direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Prim. Mr Sci. dr med. Vuka Nikovića. U toku sastanka sumirani su rezultati rada Zavoda za HMP u prethodnom periodu, kao i pobrojani prioriteti rada u narednom periodu. 

Niković je istakao da je u prethodnih pola godine, u Zavod za HMP uloženo i ostvareno investicija u vrijednosti od 1.112.933,98€, od čega su 244.700,00€ donacije. On je podsjetio da je u tom kratkom vremenskom intervalu otvorene nove jedinica Zavoda u Tuzima, Plužinama, a rekonstruisani i adaptirani centralni objekat Zavoda za HMP u Podgorici i Prijestonici Cetinje, gdje su jedinice u potpunosti obnovljene, opremljene novom medicinskom i kancelarijskom opremom. Niković je dodao da je Zavod za pola godine nabavio 12 novih i kompletno opremljenih sanitetskih vozila od sredstava iz budžeta, što je po prvi put od osnovanja Zavoda koji je vozila nabavljao isključivo iz donacija. Takođe, naveo je da je u okviru IPA projekta „Trka za život“ Zavod realizovao nabavku 20 eksternih defibrilatora (AED), aparata za oživljavanje, kao i dva trening AED-a, koji su postavljeni na javnim površinama u opštinama obuhvaćenim projektom. 

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo zbog učinjenog i naveo da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem Crne Gore, istovremeno radeći na poboljšanju infrastrukture i položaja zdravstvenog kadra.

Tokom sastanka premijera Abazovića i direktora Nikovića govorilo se i o infrastrukturnim projektima koji su u toku. U tom kontekstu, Niković je naveo da su u toku radovi na izgradnji nove jedinice Zavoda u Gusinju, koji će po prvi put dobiti Hitnu pomoć, adaptacija i rekonstrukcija Hitne pomoći u Ulcinju, renoviranje jedinice Zavoda u Kotoru, kao i radovi na izradi projekata za rekonstrukciju i adaptaciju jedinica Zavoda u Baru, Budvi, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Naveo je da su u toku razgovori sa glavnim državnim arhitektom za dobijanje lokaliteta u Opštini Podgorica za izgradnju nove zgrade Zavoda za HMP Crne Gore koja podrazumijeva objedinjavanje ambulante jedinice Zavoda u Podgorici, Nacionalnog dispečerskog centra, Edukativnog centra i Administracije Zavoda.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Podijeli na: