Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

01.12.2021
1208

ŠEVALJEVIĆ: ŽIČARA BI MOGLA BITI U FUNKCIJI SREDINOM 2023. GODINE; OD KOTORA DO LOVĆENA ZA 12 MINUTA

Žičara Kotor – Lovćen bi mogla biti u funkciji polovinom 2023. godine, a radovi na izgradnji dogoočekivanog atraktivnog objekta, koji bi dodatno povezao Boku i Nacionalni park Lovćen i obogatio turističku ponudu, trajali bi 12 mjeseci, ocijenio je potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević. 

Ministarstvo ekonomskog razvoja, objavilo je prije dva dana da su Vlada Crne Gore i Konzorcijum, koji čine društva „Novi Volvox“ d.o.o. Podgorica i Leitner S.P.A, Italija (Konzorcijum „Leitner – žičara Kotor 1350“) uspješno okončali pregovore i uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o izgradnji žičare. 

“Rad tenderske komisije za pripremu ugovora o koncesiji za realizaciju žičare Kotor – Lovćen, čiji sam bio član ispred Opštine Kotor, uspješno je završen. To znači da je usaglašen nacrt ugovora između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Novi Volvox i Leitner. Sutra je sjednica Vlade koja će usvojiti odgovarajauću odluku, nakon čega u roku od 15 dana slijedi potpis ugovora. Potpisivanje ugovora se očekuje naredne sedmice. U ime vlade trebalo bi da ga potpiše Jakov Milatović (minister ekonomskog razvoja), a u ime firme Leitner gospodin Martin Lajtner”, kazao je Ševaljević za Radio Kotor. 

Ugovor je obavezujući za obje strane. 

“To znači da bi država trebalo da obezbijedi uslove da koncesionar otpočne sa radovima, da izgradi pristupni put i parking, što je inače i predviđeno kapitalnim budžetom za 2022. godinu. Za to vrijeme će koncesionar  obaviti neophodna geodetska snimanja i geološka istraživanja i pripremati projektu dokumentaciju. Realan rok za početak radova bi mogao biti polovinom naredne godine. Rok za izgradnju same žičare je 12 mjeseci, tako da bi mogla biti u funkciji polovinom 2023. godine”, kazao je Ševaljević.

Polazna stanica žičare je na lokalitetu Dub u opštini Kotor, a krajnja na visoravni Kuk (nadmorska visina 1350 m.) na Lovćenu, opština Cetinje. 

“Dužina žičare je nešto manja od četiri km. Kapacitet je 1.000 putnika po satu u 40 gondola, sa vremenom trajanja vožnje od 12 min. Vrijednost investicije je procijenjena na oko 20 miliona EUR”, kazao je Ševaljević.

 

Podijeli na: