Društvo

17.04.2020
1485

ZAPOSLENI U GRABOVCU OD DANAS U KARANTINU

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja, danas je u JU Dom starih “Grabovac“ Risan počelo sprovođenje karantina za zaposlene. 

“Njih 65 na čelu sa direktorom ove ustanove Srđanom Dragomanovićem, biće u karantinu narednih 28 dana, kako bi preduprijedili eventualno neželjeno širenje infekcije prema najugroženijoj populaciji.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović jutros je obišao Dom starih u Risnu, gdje je u razgovoru sa direktorom Dragomanovićem i stručnim medicinskim osobljem apostrofirao sve mjere koje su oni na nivou javne ustanove preduzeli od kraja februara tekuće godine, a sve u cilju zaštite svojih korisnika. 

Aprcović je uručio skromne poklone i čestitao svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskršnje praznike. 

,,I u narednom periodu ova javna ustanova će moći da računa na bezrezervnu podršku lokalne samouprave u rješavanju i prevazilaženju novonastalih problema“, istakao je Aprcović.

Dragomanović se zahvalio predsjedniku Opštine Kotor na brizi za JU Dom starih “Grabovac“ Risan, ističući napore svih zaposlenih tokom trajanja pandemije korona virusa. 

,,Zaposleni dva puta dnevno dezinfikuju prostor ove ustanove i šest puta na dan vrše dezinfekciju unutrašnjih prostora koje koriste kako zaposleni, tako i štićenici samog Doma“, kazao je Dragomanović, koji će cijelo vrijeme biti sa svojim saradnicima u okviru domskih smještajnih kapaciteta, kao i u apartmanskom kompleksu Vila Ilirik u Risnu.

 ,,Na svim odjeljenjima određene su karantin sobe - izolacije, i to na Palijativnoj njezi 14 kreveta, na psihogerijatriji četiri kreveta i na gerijatriji pet kreveta. Sva tri karantina imaju zasebne ulaze i fizički su odvojeni od ostalih soba i korisnika. U njima će biti smješteni suspektni korisnici i svi korisnici koji radi redovnih terapija odlaze u druge ustanove ili ustanove sekundarne i tercijalne zdrastvene zaštite. Za sve navedene postupke od ulaska/izlaska, održavanja higijene, procesa dezinfekcije, obezbjeđenja ustanove, pa sve do obavezne upotrebe sredstava lične zaštite postoje jasne procedure“, zaključio je Dragomanović. 

Takođe, od 14. aprila Vojska Crne Gore JU Dom starih „Grabovac“ Risan pruža podršku u fizičko tehničkom obezbjeđenju ustanove. 

U kratkom razgovoru sa štićenicima, da se primijetiti zadovoljstvo dvadesetčetvoročasovnom uslugom i pažnjom koju im zaposleni pružaju”, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Podijeli na: