Društvo

21.06.2022
447

VODOSNABDIJEVANJE - U GORNJEM GRBLJU PRVI STEPEN RESTRIKCIJA; ZA ZAMJENU AZBESTNO-CEMENTNIH CIJEVI NA TERITORIJI CRNE GORE POTREBNO 150 MILIONA EUR

U vodosnabdijevanju naselja Gornjeg Grblja od juče je na snazi prvi stepen restrikcija, sazanajemo u Doo Vodovod i kanalizacija Kotor (ViK).

Razlog je pad izdašnosti gornjegrbaljskih izvorišta, posebno od petka 17.06.2022. god.

Po riječima direktora ovog preduzeća Lazara Kordića, po već provjerenom modelu iz ranijih godina, isključenja će se obavljati prema tabeli koju možete pogledati u galeriji, istaknutoj u svim naseljima, kao i na sajtu “Vodovoda”.

“U danima koji su prethodili uvođenju restriktivnog vodosnabdijevanja, u periodima velike potrošnje vode, potrošači u gornjegrbaljskim naseljima na visočijim kotama, kao i u naselju Pržice su ostajali bez vode, ali bi istu dobijali već u večernjim satima, osim nedelje, kada više nije bilo dovoljno vode da dođe do navedenih korisnika.
Zbog sanacije kvara na glavnom cjevovodu kojim se obavlja snabdijevanje, potrošači u naselju Sutvara, Dub i Pržice su 15. i 16. juna povremeno ostajali bez vode. Ekipa koja je bila angažovana na otklanjanju kvara, na terenu je obavještavala korisnike, kao i dežurni operater.
U potpunosti razumijemo nezadovoljstvo korisnika na podučju Gorjeg Grblja, prouzrokovano smanjenjem izdašnosti izvorišta, na što ne možemo uticati, a zaposleni koji su angažovani na tom području će se truditi da dostupnu količinu vode na izvorištima što ravnomjernije distribuira korisnicima.
Da bi djelimično ublažili restrikcije vode na ovom području u narednim godinama, predložili smo da se uradi projekat vodosnabdijevanja od rezervoara Trojica prema Pržicama i Dubu. Projekat je u planu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2022.god.
Treba imati u vidu, da je glavni distributivni cjevovod od gornjegrbaljskih izvorišta do rezervoara Trojica jedan od najstarijih u sistemu vodosnabdijevanja.
Dotrajala vodovodna mreža, uz loš kvalitet materijala (azbest cement), na značajnom dijelu položen na nepristupačnom terenu, često nedostupan mehanizaciji i na dubinama preko 2-2.5m, što dodatno otežava i otkrivanje i otklanjanje kvarova, dovodi nas do krajnjeg rezultata da su gubici na tom dijelu mreže najveći u čitavom vodovodnom sistemu Kotora.
ViK Kotor je posvećen rješavanju ovog problema i kroz projekat "Zamjena azbest-cementnih cijevi u vodovodnim mrežama Crne Gore", urađeni su projektni zadaci i prikupljeni podaci o iznosu ukupnih dužina položenih azbestnih cijevi u gradskim vodovodima.
Naredni korak koji treba da uslijedi jeste izrada Glavnog projekta zamjene azbestno-cementnih cijevi u vodovodnim mrežama i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za implementaciju projekta.
Potrebna finansijska sredstva iznose oko 150 miliona €.
Realizacija ovog projekta za krajnji cilj ima poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva, smanjenje gubitaka vode i povećanje sigurnosti vodosnabdijevanja.
Nosioci aktivnosti realizacije projekta rekonstrukcija azbestno cementnih cijevi su Fond za zaštitu životne sredine – Eko Fond, Zajednica opština CG, Udruženje vodovoda Crne Gore i lokalne samouprave”, kazao je Kordić za Radio Kotor.

Foto: internet

Podijeli na: