Društvo

04.05.2020
608

USPJEH TIMA LJEKARA BOLNICE VASO ĆUKOVIĆ RISAN

U Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju "Vaso Ćuković" u Risnu, prije 15 dana prvi put je urađena operacija tumora mozga kod osmogodišnje djevojčice. Operaciju koja je trajala oko četiri sata, daleko od očiju javnosti, u sjenci aktuelne situacije epidemije novog korona virusa, uradio je tim koji čine direktor bolnice, neurohirurg dr Vlado Popović i njegov kolega, neurohirurg dr Aleksandar Knežević u saradnji sa načelnikom anesteziološke službe, anesteziologom dr Dejanom Miloševićem i njegovim timom,piše današnja “Pobjeda”.

Izazov

U bolnici u Risnu, jedinoj te vrste u Crnoj Gori, u kojoj je prošle godine obilježen jubilej 50 godina postojanja neurohirurgije, urađen je ogroman broj zahvata, ali direktor te ustanove, kaže da su posebno ponosni na tu uspješno urađenu operaciju, jer je su je prvi put uradili samostalno neurohirurzi te bolnice.

- S ponosom ističem da je to operacija koju su uradili samostalno, prvi put, neurohirurzi naše bolnice. Ono što uspjeh sve čini još većim jeste podatak da se radi o djetetu, tj. djevojčici od osam godina, što je svakako nosilo dodatni veći teret, pažnju i brigu, kako sa našeg hirurškog pristupa, tako mnogo više i sa anesteziološkog, jer nije isto uvoditi anesteziju djetetu od osam godina i odraslom čovjeku. Riječ je o tumoru koji je zahvatio mali mozak i četvrtu moždanu komoru, regije koje zahtijevaju mnogo veće hirurško iskustvo i operacije koje se rade u mnogo većim zdravstvenim centrima u regionu, Beogradu, Zagrebu. Takvi pacijenti su do sada upućivani u zdravstvene centre van Crne Gore - ističe dr Popović.

On ističe da su se hrabro suočili sa izazovom.

- Mogu sa ponosom reći da je kompletan tim na vrhunski način obavio zadatak. Sretni smo ishodom jer je patohistološki nalaz pokazao da se radi o dobroćudnoj promjeni, tako da je faktički djevojčica izliječena. Kontrolni snimci urađeni u srijedu su uredni, potpuno urednog neurološkog nalaza, i sa ponosom ističemo da smo uradili pilocitični astrocitom malog mozga i četvrte moždane komore potpuno uspješno, na isti način kako bi se to radilo u mnogo većim neurohirurškim centrima u regionu - kaže zadovoljno dr Popović.

Veliku zahvalnost upućuje Ambasadi SAD jer su, kaže, sa njima realizovali projekat nabavke operativnog mikroskopa koji im je omogućio da obavljaju najzahtjevnije operacije. Dr Popović, ukazuje da je slične operacije i najveće neurohirurške zahvate radio dr Miloje Joksimović sa Neurohirurške klinike u Beogradu, dugogodišnji konsultant risanske bolnice, ali i čovjek od kojeg su učili on i njegove kolege.

- Svi mi gravitiramo Neurohirurškoj klinici u Beogradu, čiji smo đaci, kao i svi naši prethodnici koji su neurohirurgiju izučavali tamo. Sve zahvate koji su rađeni tamo, dr Joksimović je znanje i iskustva prenosio ovdje nama. I danas, nakon ovog zahvata, možemo s ponosom reći da smo dosta usvojili i naučili, da smo stekli sigurnost, znanje i vještinu da takve operacije uradimo samostalno - kaže dr Popović.

Korona

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela, bolnica u Risnu je zadužena za zbrinjavanje svih neurohirurških i ortopedskih pacijenata sa teritorije Crne Gore koji su negativni na kovid-19. U toj zdravstvenoj ustanovi, otkad je nastupila epidemija korona virusa, urađeno je 88 je ortopedskih i 28 neurohirurških operacija, od čega su 22 tumora mozga. Dnevno se uradi pet do osam operacija, od čega jedna-dvije neurohirurške koje obavljaju direktor bolnice dr Popović i neurohirurg dr Aleksandar Knežević i četiri do šest ortopedskih. Dr Popović ističe da bi većina tih pacijenata u drugačijim okolnostima bila upućivana na liječenje u druge zdravstvene centre van Crne Gore.

- Tako da možemo biti ponosni da smo u potpunosti odgovorili izazovu koji je pred nas postavio NKT. U našoj bolnici je zbrinuta kompletna ortopedska trauma sa teritorije Crne Gore i ono što svemu daje značaj je to da su u pitanju pacijenti starije životne dobi koji imaju niz pridruženih oboljenja, teško su pokretni i zahtijevaju dvadest četvoročasovnu kontinuiranu brigu i njegu. Zato odajem priznanje i našem srednjem medicinskom kadru koji je nosilac tog posla. Naš hirurški rad apsolutno ima potvrdu urađenog, jedino kada se sve to nadomjesti njegom i radom medicinskih sestara, tako da su one odradile i odrađuju ogroman posao - ističe Popović.

Do sada su samo dva pacijenta ipak morali uputiti na dalje liječenje na Neurohiruršku kliniku u Beogradu, u konsultaciji sa tamošnjim ljekarima, jer se kako objašnjava, radilo o ,,osobama mlađeg uzrasta sa tumorima mozga u dubokoj lokalizaciji i gdje je bilo za očekivati postoperativno i teži deficit“. STATISTIKA Trenutno je u bolnici u Risnu 79 pacijenata, svi su operisani ili se pripremaju za operaciju koja će se uraditi ove sedmice. Na neurohirurgiji je planirano da se uradi šest operacija, od čega su pet tumori mozga. - Nastavljamo nesmanjenim intenzitetom i u potpunosti smo spremni da odgovorimo svim izazovima - poručuje dr Popović.

On ističe da su sve operacije koje obavljaju uglavnom hitne, od kojih je veliki broj urađen noću, u danima vikenda i praznika, te da je kada se sve uzme u obzir jako ponosan na kompletan kadar zdravstvene ustanove na čijem je čelu. Statistika pokazuje da je u Specijalnoj bolnici ,,Vaso Ćuković“ lani urađeno 1.200 operacija, što je u odnosu na prethodni period 117 više. - Uvođenjem novih procedura u oblast ortopedije i neurohirurgije, cilj je da se svake godine broj operacija povećava – kaže Popović.

Fali srednji medicinski kadar

Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju ,,Vaso Ćuković“ u Risnu ima 26 ljekara, sedam specijalista na ortopediji i dva specijalizanta, dva neurohirurga i jednog specijalizanta, dva fizijatra, dva neurologa plus dva specijalizanta, četiri anesteziologa uz jednog specijalizanta, jednog radiologa i jednog specijalizanta, ukupno18 specijalista i sedam specijilazanata, i jedno specijalistu epidemiologije.

Direktor dr Vlado Popović ima riječi hvale za kadrovsku politiku koju je vodio njegov prethodnik, te je stoga u bolnici znatno podmlađen kadar.

- Nastavili smo istu politiku, imamo po jednog ljekara na specijalizaciji iz ortopedije, neurohirurgije i anestezije, dva ljekara na specijalizaciji iz neurologije i specijalizanta iz radiologije. U ovoj godini planiramo prijem još ljekara na specijalizaciji na ortopediji i anesteziji. Što se tiče broja ljekara, zadovoljni smo. Međutim problem je srednji medicinski kadar, tj. odlasci na porodiljska odsustva i u penziju. Tako da imamo deficit 10 do 15 medicinskih sestara, što posebno predstavlja problem u ovim uslovima povećanog obima posla, gdje je potrebna dodatna njega, gdje imate odjeljenja za izolaciju. Tako da ćemo se u narednom periodu obratiti nadležnim institucijama za prijem medicinskih sestara – kazao je Popović.

Nema kovida-19 među pacijentima i osobljem

- Imali smo veliku sreću da je neposredno pred izbijanje epidemije korona virusa specijalizaciju epidemiologije završila doktorka Slađa Zgradić, koja je u ovoj situaciji ponijela veliki teret u organizaciji posla, s obzirom na to da smo mi određeni kao tzv. čista bolnica. Trebalo je sprovesti sve moguće mjere zaštite, kako same bolnice tako i osoblja. Rezultat njenog rada i njene službe je da nemamo nijednog zaraženog pacijenta i što je mnogo bitnije nemamo ni zaraženo medicinsko osoblje - ističe Popović.

 (Izvor POBJEDA)

Foto:waytomonte.com

Podijeli na: