Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

31.05.2023
1167

ULTRAMODERNI KRUZER CELEBRITY BEYOND UPLOVIO U BOKU

Nakon “premijere” 10. maja, u Kotor je jutros nešto prije sedam sati ponovo uplovio Celebrity Beyond, najnoviji megakruzer američke kompanije Celebrity Cruises i nalazi se na sidrištu ispred Dobrote. 

Planirano je da Celebrity Beyond tokom sezone 2023. ima više dolazaka u Kotor. 

Kako prenose mediji riječ je o najnovijem brodu kompanije Celebrity Cruises koji je u upotrebu ušao u aprilu ove godine. 

Dugačak je 326,5 metara, čirok 39,5 i  57,9  visok. 

Gaz mu je 8,5 metara, pa zbog velikih dimenzija neće pristajati uz operatiivnu obalu Luke Kotor. 

“Celebrity Beyond je treći po redu u Edge klasi ultarmodernih megakruzera koje za ovu američku kompaniju - članicu čuvene korporacije Royal Caribbean Cruise Line, gradi francusko brodogradilište STX u Sent Nazeru. 

Brod je maksimalnog kapaciteta 3.937 putnika, a ima 1.416 članova posade. Pokreće ga dizel-električni pogon koji čini pet dizel generatora ukupne snage 75.000 konja i dva električna azipoda, a može postići maksimalnu brzinu od, za ovako veliki brod, vrlo visokih 22,6 čvorova. 

Uz niz restorana, kafea, igraonica, prodavnica, salona za uljepšavanje, bazena i trgovina, brod ima i veliki SPA centar, multifunkcionalnu veliku dvoranu, fitnes centar i niz drugih sadržaja za zabavu, a posebnost 770 mil EUR vrijednog broda je veliki takozvani Observation Longe salon, koji se proteže kroz visinu od čak tri palube i pruža neometan pogled na more u luku od čak 270 stepeni. 

Specifičnost Clebrity Beyonda i ostalih kruzera iz kase Edge je i specijalna platforma nazvana Magic Carpet (leteći ćilim) koja je postavljena na desnom boku broda i koja se elektro-hidraulički može podzati od nivoa mora do skoro najviše palube. Osnovna uloga "letećeg ćilima" je da služi kao platforma za pristajanje tendera kojima se ukrcavaju i iskrcavaju putnici sa broda dok boravi na sidrištu pred lukom. Magic Carpet težine 90 tona koji štrči van linije boka broda, veličine je teniskog igrališta i na sebi ima poseban kafić i bar, pa kada ne služi kao platforma za pristajanje tendera, ovaj jedinstveni sadržaj kruzera se podiže na nivoe paluba broj 5, 14 i 16 gdje služi kao neoubičajeni otvoreni restoran, noćni bar ili platforma za posmatranje”, prenosi portal ekapija.com.

(Foto -  Irena Mačić)

Predrag Nikolić

Podijeli na: