Društvo

01.07.2022
1051

U KOTORU OTVOREN DIGITALNI INOVACIONI HUB

 

 (Kotor 1. jul 2022. godine) – U Kotoru je otvoren Digitalni inovacioni hub (DIH), zamišljen kao zajednički radni prostor (coworking space) za digitalne nomade, lokalne preduzetnike i predstavnike nevladinih organizacija. Prostor je opremljen savremenom IT tehnikom i kancelarijskim namještajem i potpuno je besplatan za korišćenje naredne dvije godine, saopštava delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Digitalni inovacioni hub je nastao u okviru EU projekta „Razvoj digitalnih inovacijskih centara“, koji Opština Kotor implementira sa partnerima iz Gradiške, Daruvara i Lipika kroz program prekogranične saradnje Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kompletan projekat vrijedan je 1,5 miliona EUR. Opštini Kotor pripale su 164.000 EUR, od čega su 82.000 EUR uložene u DIH.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je istakla da otvaranje DIH-a predstavlja odličan primjer konkretnog pozitivnog uticaja koji evropske integracije i EU fondovi imaju u Crnoj Gori i regionu.

„Projekat je dio šire strategije EU za stvaranje dobro međusobno povezanog sistema inovacija, ulaganjem u ljude, njihove vještine i znanja, kao i pomaganjem u izgradnji nove infrastrukture za inovacije. Digitalna transformacija takođe je ključni prioritet Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan“, navela je Popa.

Popa je naglasila da će EU nastaviti da podržava slične aktivnosti u narednom periodu i najavila da će u okviru INTERREG i programa prekogranične saradnje, ove i sljedeće godine biti dostupne nove grant šeme.

„Novi fondovi EU biće dostupni i inovativnim preduzetnicima u drugoj polovini ove godine. Pokrenućemo dvije grant šeme za podršku malim i srednjim preduzećima: jednu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije, dok će druga obezbijediti sredstva za žene i mlade preduzetnike“, poručila je Popa, pozivajući privrednike da se prijave.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da je DIH primjer na koji način lokalna zajednica može da privuče sredstva, omogući sebi benefite i unaprijedi poslovnu atmosferu.

„Kotor danas ima tačku gdje će se skupljati i odakle će, nadam se, poticati nove ideje. Ovaj prostor treba da služi za razmjenu ideja i pronalaženje inovativnih rješenja za start up zajednicu i lokalni biznis. Nadam se da je ovo jedan od koraka da postanemo najprivlačnije mjesto za digitalne nomade“, poručio je Jokić.

Koordinatorka Kancelarije za Međunarodne projekte u Opštini Kotor Nađa Miranović pojasnila je da će u narednom periodu u DIH-u organizovati različite besplatne obuke iz oblasti preduzetništva i inovacija.

„DIH u potpunosti otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija i pruža sjajne mogućnosti, ali ovaj prostor može u potpunosti da oživi samo ukoliko svi mi budemo aktivni djelovali u tom pravcu“, kazala je Miranović.

 

DIH se nalazi u Starom gradu, pored stepeništa Ljetnje pozorinice. Ukoliko ste zainteresovani za njegovo korišćenje, više informacija možete da dobijete na licu mjesta. Detaljnije o samom projektu možete da pročitate na ovom linku.

(Saopštenje delegacije Evropske unije u Crnoj Gori)

 

Podijeli na: