Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

27.05.2023
1209

UČENIK GIMNAZIJE STEFAN POPOVIĆ U RADIO ŠKOLI

Gost emisije “Radio škola” bio je izvanredan učenik II razreda Gimnazije u Kotoru, Stefan Popović.

On je na trinaestoj Olimpijadi znanja u Crnoj Gori, održanoj 6. maja, osvojio drugu nagradu iz hemije, pod mentorstvom prof. Ruže Soldo.

Olimpijada znanja je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore, koja se održava u cilju afirmacije prirodnih nauka.

Pored Stefana, ispred Gimnazije u Kotoru, takmičiili su se iz hemije Nikola Kovač i Miloš Perović, dok se Nikola Vukšić takmičio iz matematike. Naši učenici su postigli zapažene rezultate.

“Ponovio sam rezultat od prošle godine. Olimpijada je održana na Prirodno -matematičkom fakultetu u Podgorici. Sličan je koncept takmičenja Ispitnog centra, na kojem sam takođe učestvovao. Radi se test na licu mjesta i sve je dobro organizovano”, započeo je razgovar Stefan.

On je učenik koji se izdvaja svojom svestranošću. Odgovoran je prema obavezama, vedar i neposredan u ophođenju, dok sa sestrom bliznakinjom ima lijep i blizak odnos.

“Ona je odlična učenica. Volimo da izlazimo i družimo se zajedno, da kuvamo, i na neki način se dopunjujemo”, iskren je Stefan.

Na dan metrologije, 20. maja,  Stefan i njegova drugarica iz razreda Jovana Stanišić su održali  ogledni čas sa ciljem demonstracije primjene metoda mjerenja u praksi.

Mnogo se može naučiti od Stefana:

“Pošto je metrologija povezana sa hemijom, profesorice Ruža Soldo i Žana Sošić Bošković su nam dale ideju da održimo ogledni čas. Ove godine, tema Svjetskog dana metrologije je Mjerenja kao podrška globalnom prehrambenom sistemu. Željeli smo istaći ulogu metrologije u prehrambrenoj industriji. Organizovali smo mjerenja pH vrijednosti različitih kućnih namirnica poput limuna, sode bikarbone, meda… Mjerenje pH vrijednosti je posebno interesantno, jer se mogu upotrebiti indikatori koji mogu biti različitih boja. Napravili smo indikator od crvenog kupusa koji zbog prirodnih pigmenata mijenja boju od crvene do zelene”.

Stefan Popović je i predsjednik Učeničkog parlementa, koji broji 18 članova:

“Imali smo dosta aktivnosti, kojima se posebno ponosimo: organizovali smo nekoliko humanitarnih akcija, održali smo bazar kolača i prihodom pomogli onima kojima je neophodno, organizovali smo maskembal posle dugog perioda kovid pandemije. Imamo značajnu podršku direktorice naše škole, kojoj se uvijek možemo obratiti za savjet, pomoć i podršku” – kaže Popović.

Ovaj izuzetan učenik nam se povjerio da će ovog ljeta i skori škloski raspust provesti radno. Kao i prošle godine, sezonski će raditi u jednoj suvenirnici, te će pored radnog iskustva, sakupljati i znanje stranih jezika. Posebno se raduje turistima iz Italije, jer će sa njima moći da razgovara na omiljenom jeziku.

Sigurni da će neki novi Stefanov rezultat biti razlog ponovog ragovora  poželjeli smo mu mnogo uspjeha i lijepo predstojeće ljeto. 

Reprizu emisije "Radio škola" možete poslušati u utorak, 30. juna od 20 sati i 30 minuta. 

Tekst i foto Nataša Jotić

 

Podijeli na: