Društvo

11.06.2021
231

UČENICI OŠ "NARODNI HEROJ SAVO ILIĆ" OSMISLILI MIKRO:BIT ASISTENT U NASTAVI

Učenici Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić” Nikolina Dževerdanović i Nikola Kovač sa projektom ,,Mikro:bit asistent u nastavi” osvojili su prvo mjesto na takmičenju iz programiranja uz upotrebu mikro:bit računara, koje se ralizuje  u sklopu programa “Škole za 21.vijek” a koje sprovodi British Concil Montenegro.

Tim povodom bili gosti emisije naše emisije ,,Svijet nauke”.

Oni su najprije pojasnili da se mikro:bit kod nas pojavio prije svega nekoliko godina. Kako ističu, riječ je o džepnom računaru, koji je malih dimenzija ali velikih mogućnosti, što je razlog da je rad na njemu jednostavan i zanimljiv.

,,Ovim projektom smo se trudili da poboljšamo kvaliutet obrazovanja, tako da smo odabrali ciljeve održivog razvoja iz oblasti obrazovanja, a riječ je o cilju broj četiri odnosno kvalitetnom obrazovanju. Nastojali smo da riješimo neke probleme za koje smo se uvjerili da su prisutni u našoj školi, a to nam je pošlo za rukom”, kaže Nikola.

Dalje su objasnili na kojem principu funkcioniše mikro:bit asistent u nastavi.

,,To je mali sistem povezanih micro:bit računara koji pomažu profesoru i učenicima, tako da ako profesor brže ili nerazumljivija govori, ima svrhu da ga učenici opomenu i tako on šalje signal profesoru, da uspori ili da razumljivije priča. On riješava razne probleme iz oblasti obrazovanja, konkretno je riječ o problemima koje smo mi zapazili u našoj školi, ali opet to su problemi koji važe duge obrazovne ustanove”, objašnjava Nikolina.

Ovaj uređaj pomaže da čas počne plesnu vježbom kako bi se povećala koncentracija učenika, kako bi se učenici oslobodili treme i vježbali nastup pred odjeljenjem.

,,Takođe primijetili smo da se tokom časa treba raditi na razbijanju treme, što je veliki problem kod djece. Micro:bit se nastoji da se obezbijedi aktivno učešće učenika u radu, tako da se poboljša njihova aktivnost tokom časa. A profesori na kraju časa dobijaju povratnu informaciju od učenika o uspješnosti izvođenja nastave. Dakle cilj ovog uređaja je da učenicima omogući da se ugodnije osjećaju na sam času, a da nastavnicima daju povratnu informaciju kako su se učenici osjećali i šta treba da unaprijede. Naš glavni cilj je bio da riješimo te probleme, a naravno projekat se uvijek može dodatno razraditi i  trenutno je u fazi dorade , dodaje Nikola.

Na ovom projektu radili dvije sedmice uz pomoć mentorke profesorice Dijane Milošević i još par učenika.

,,Bez obzira na školu i sve dodatne obaveze uspjeli smo odvojiti vrijeme za micro:bit na kojem smo se fokusirali. Pošto smo se zainteresovali odlučili smo i da ostajemo duže nakon nastave, da bi radili na osmišljavanju ideje za ovo takmičenje, kako bi unaprijedili sam projekat”, kaže Nikolina.

Njih dvoje su članovi školskog micro:bit kluba, i nadaju se da će njihov izum uskro početi da se primjenjuje u nastavi. Trenutno rade na njegovom usavršavanju jer će svoj projekat ponovo predstaviti na regionalnom takmičenju u programiranju uz upotrebu micro:bit računara.

Podsjetimo na ovom takmičenju  je predstavljeno 10 projekata učenika osnovnih škola iz Bara, Kotora, Herceg Novog, Sutomora i Ulcinja. Učenici osnovne škole ,,Narodni heroj Savo Ilić” osvojili su dvije nagrade. Osim prve nagrade koju su osvojili naši sagovornici, treće mjesto osvojio je tim mentorke Milice Živić sa učenicima Mašom Nikolić i Damjanom Filipovićem, sa radom  „Prijateljska ruka“.

Takmičenje u programiranju uz upotrebu micro:bit računara sprovodi British Council Montenegro, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Zavodom za školstvo.

 

Foto galerija: sajt OŠ "Narodni heroj Savo Ilić"

Podijeli na: