Društvo

23.11.2022
564

SVEČANO OBILJEŽEN DAN MJESNE ZAJEDNICE I ŠKOLE U RISNU

U okviru programa Dana opštine Kotor sinoć je u sali risanske škole upriličena svečanost povodom Dana Mjesne zajednice Risan i Osnovne škole “Veljko Drobnjaković“.

Prisutne je pozdravila direktorica škole Marina Ćirković.

,, Zadovoljstvo je što se možemo ponovo okupiti i proslaviti dan kada su Prva bokeljska i Druga dalmatinska brigade, osvojile slobodu i upisale je na dugi pomen generacijama koje dolaze. Dostojna je ova škola ove svečanost, preživjela je mnogo iskušenja. Baštini tradiciju prve škole na narodnom jeziku u Morinju iz 1803. godine, a kasnije je u Risnu 1844. osnovana prva narodna, javna škola. Često je ova vaspitno-obrazovna ustanova mijenjala mjesto, pa se tako jedno vrijeme nalazila u Kazermi, zatim u Gabeli, na Rupavcu, u palacu pored Doma kulture, da bi nakon razornog zemljotresa 1979. svoje konačno prebivalište svila podno Teutine Gradine. Danas naša škola sa matičnom školom i dva područna odjeljenja u Morinju i Perastu, broji ukupno 230 učenika i 30 zaposlenih. U matičnoj školi imamo 10 odjeljenja, dok u područnim jedinicama brojimo po tri odjeljenja. Čuva ova škola uspomene na sve dobrotvore koji su joj pružili ruku pomoći, a uzvratila je dostojanstvom i generacijama koje su je predstavile svojom izvanrednim postignućima”-kazala je Ćirković.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Risan Dušan Bojanić, podsjetio je da kao i prethodnih godina MZ i Osnova škola “zajedno proslavljaju dan kada je sloboda osvojena i zapisana zlatnim slovima”.

,, Ovaj događaj je ove godine još svečaniji jer nakon dvije godine pandemije najzad možemo uživati i radovati se uz našu maštovitu i kreativnu djecu, koja su pokazala da sa lakoćom prelaze i preko naizgled nepremostivih prepreka.
Iako je vrijeme u kojem živimo neizvjesno i vrlo promjenljivo, siguran sam da sa djecom ove škole možemo biti spokojni jer će uz brižne nastavnike izrasti u mlade ljude, spremne da mijenjaju svijet. Dragi učenici, učite jer obrazovanje jeste skupo, ali je neznanje još skuplje”-poručio je Bojanić.

Ovom prilikom uručene su nagrade najboljim učenicima: za titulu đaka generacije školske 2021/2022 Anđela Vulović, za odličan uspjeh i diplomu Luča Nina Vuković i Sonja Radović i za odličan uspjeh u osmom razredu Leo Gobec, Darja Guberinić, Anja Krivokapić, Jovan Kuševija, Zorica Milinović, Jovana Odalović, Andrej Polcer i Stevan Vidović.
Uručene su i nagrade iz fonda Anke i Lazara Drobnjakovića: Teodori Žukić, Obradu Vuloviću, Stanku Ćatoviću i Jovanu Kuševiji.

Priređen je bogat zabavno-umjetnički program u kojem su učestvovali učenici ove škole.

Program su vodile Anka Krivokapić i Lana Pijevac.

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: