Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

30.09.2023
1421

STUPIĆ: KOLEKTIV I UČENICI GIMNAZIJE KOTOR, SVI ZAJEDNO, DOPRINOSIMO BOLJOJ VIDLJIVOSTI ŠKOLE (AUDIO)

Započela je još jedna školska godina, još jedno putovanje saznavanja, druženja i obrazovanja.

Novo izdanje emisije “Radio škola” bilo je posvećeno novostima Gimnazije u Kotoru.

Direktorica Gimnazije, prof. Slavica Stupić nam je na samom početku razgovora  kazala da su ove godine uspijeli da povećaju broj učenika i da je u 2023./2024. godinu upisano ukupno 522 gimnazijalca.

“Veoma smo zadovoljni brojem upisanih učenika/ca, najviše zahvljujući otvaranju dva nova smjera u okviru Gimnazije Kotor. Ove godine, negdje na inicijativu Bolnice Kotor  i Doma zdravlja u Kotoru uradili smo elaborat koji smo uredno predali Ministarstvu prosvjete i dobili odobrenje da upišemo novi smjer, a to je Zdrastveno laboratorijsko sanitarni tehničar. Sa druge strane uspjeli smo da upišemo i specijalističko odjeljenje filološke gimnazije. Doduše samo je 17 učenika ispunilo uslove propisane konkursom”, navodi Stupić i ističe da je  interesovanje bilo znatno veće “djeca su bila oduševljena  mogućnošću da se posvete proučavanju više jezika, književnosti i pismenosti uopšte, ali kriterijum koji važi za upis u specijalistička odjeljenja  je specifičniji i teži”.

Početak četvrte godine srednjoškolskog obrazovanja rezervisan je za veliku matursku eskurziju. Ove godine maturanti su sa njihovim razrednim starješinama uspjeli  da osmisle maršrutu koja bi zadovoljila većinu učenika: Lido di Jesolo – Venecija – Gardaland – Verona – Milano – Grac – Beč.

“ Sve je prošlo u najboljem redu, kao i prošle godine. Moram istaći, djeca su nam za svaku pohvalu i za ponos čitavog grada. Zahvalnost dugujem profesorima koji su sa njima bili, ali i samoj djeci”, ponosna je direktorica Slavica Stupić.

Kao i prethodnih godina,  profesori i svi aktivi Gimnazije vrijedno rade i podstiču učenike na organizovano i maštovito osmišljavanje  i obilježavanje važnih  datume i događaja.

Tako su i na samom početku školske godine obilježili međunarodni Dan pismenosti s ciljem da se još jednom ukaže na važnost njegovanja jezika, unaprijede komunikacijske sposobnosti, ali i da se ukaže na to da živimo u vremenu kada pismenost ne podrazumijeva samo čitanje i pisanje, već i pravilno razumijevanje mnogobrojnih medijskih poruka.

“ I ovog 8. septembra, na samom početku školske godine,  naši gimnazijalci su se priključili obilježavanju međunarodnog Dana pismenosti. U školskom holu održana je prezentacija u vidu javnog časa koju su pripremili članovi Kluba prijatelja umjetnosti i profesorica Ljiljana Odža, na temu pismenosti i jezičkih nedoumica”, kazala je Stupić.

Gimnazija Kotor je dobro tehnički opremljena škola i pruža učenicima savremen pristup i uslove praćenja nastave. Stupić je naglasila da zahtjevi savremene nastave nalažu aktivno korišćenje radnog materijala sa interneta, izradu prezentacija i projekciju filmova, pa su računari, projektori i ostala tehnička sredstva postali neophodni za njenu uspješnu realizaciju.

“Potrebno je kontinuirano pratiti tehnološki napredak, ulagati u kupovinu novih pomagala, kao i redovno servisirati i održavati postojeća”, direktorica se u to ime  željela zahvaliti  Adriatik banci  AD Podgorica, koja je nedavno izašla u susret potrebama učenika i nastavnika škole i donirala projektor za učionicu 203 u kojoj se izvodi nastava CSBH jezika i književnosti.

“  Takođe, moramo zahvaliti i Opštini Kotor, Sekretarijatu za zajadničke poslove, koji su donirali sredstva za kupovinu četiri nove klime za četiri kabineta u školi”, kazala je Stupić. 

Kororska Gimnazija je ove  godine učestvovala na međunarodnom filmskom festivalu “Uhvati film Kotor 2023 “,  koji je po četvrti put  održan u našem gradu. Pored ovog dešavanja, gimnazijalci će biti aktivni i na  festivalu “Dani nauke i inovacija”.

“ Učenici Gimnazije u okviru sekcija za hemiju, biologiju i fiziku, pripremili su interesantne eksperimente koje će izvoditi pred svim zainteresovanim posjetiocima festivala”, naglašava Slavica Stupić.

 Energije i entuzijazma ne fali kolektivu Gimnazije, a direktorica Stupić nam otkriva samo djelić skorih planova škole.

“ Uskoro će uslijediti Evropska nedjelja sporta, učenici joj se posebo raduju. Ove  godine smo se po prvi put prijavili da budemo dio zavničnog programa proslave Dana Opštine Kotor. Planiramo da obilježimo 13. novembar - Njegošev dan i da završimo rad na školskom časopisu Eho. Nadam se da će sva ova dešavanja, kao i svi mi zajedno dati doprinos boljoj vidljivosti naše škole”, zaključila je prof. Slavica Stupić, direktorica Gimnazije u Kotoru.

 Emisiju možete poslušati na linku Radio škola.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: