Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

12.02.2024
1734

STOMATOLOGIJA I MUZIKA – DVIJE LJUBAVI DR BOJANE PETROVIĆ (AUDIO)

Doktorka opšte stomatologije Bojana Petrović  bila je gošća emisije “Radio škola” na talasima Radio Kotora.
Posjetili smo doktorku u njenoj ordinaciji.
Prije svega nas je interesovalo kako je zavoljela i odlučila se za profesiju stomatologa.
“Oduvijek sam voljela medicinu, a kod stomatologije mi se najviše dopalo što je, poput mene, veoma konkretna”, kaže naša sagovornica.
Zdravlje usne šupljine započinje pravilnim održavanjem higijene, a navika redovnog pranja zuba, napominje, treba da se stekne još u ranom djetinjstvu.
 “Nicanjem već prvih zuba kod djece bi trebalo da se stvara navika za redovnim pranjem. Naravno, to neće biti jednako održavanju higijene kao kod odraslih, ali je važno da dijete praktikuje pranje zuba dva puta dnevno, da roditelj pomogne i učini zabavnim taj dio svakodnevice. Sada postoje i gumene četkice koje se djeci navuku na prst u cilju olakšanja koordinacije pokreta i četkanja. Prva posjeta zubaru obično bi trebalo da otpočne oko djetetove treće godine. Važno je da se upozna sa stomatologom prije problema, prije boli ili nekog neugodnog iskustva”, savjetuje Petrović.
 Većina bolesti usta i zuba može se spriječiti preventivom, odnosno održavanjem higijene zuba minimum dva puta dnevno i redovnim stomatološkim pregledima, a Petrović ističe “neka četkanje zuba potraje”.
 Odlazak kod stomatologa, nekada je bilo bolno i neugodno iskustvo. Danas se upotrebom lokalne anestezije bol sveo na gotovo neosjetan, te je i odlazak kod zubara za mnoge češći i prijatniji. Međutim, još uvijek ima ljudi koji se opiru stomatološkim posjetama i intervencijama.
Doktorka Petrović sa smješkom kaže da “niko ne voli da mu se radi o glavi” te da je svjesna da stomatolozi nisu omiljena grupa doktora. Svojim pacijentima pristupa sa strpljenjem i razumjevanjem.
“Najvažniji je razgovor. Nastojim da se pacijent opusti, povjeri što je ono što ga plaši, da se osjeti udobno i da stekne povjerenje.  Da bi se intervencija uspješno obavila potrebna je obostrana uključenost”, ističe Petrović.
Neprekidno stručno usavršavanje uzrokovano je stalnim novinama u medicini kao nauci, uvođenjem novih tehnologija u terapiji, dijagnostici i zdravstvenoj njezi. 
Doktorka Petrović je trenutno na završnoj godini specijalizacije iz oralne hirurgije, te naglašava da i pored specijalizacije, konstantno je potrebno edukovati se, pratiti napredak.
“Tu su učešća na kongresima, bodovanja u cilju ispunjavanja potrebnih normi,  usavršavanje i upoznavanje sa novim tehnikama i naučnim dostignućima. Tehnologija je napredovala, a ona ima značajnog udijela i u stomatologiji”,podsjeća Petrović.
Ljepota kao imperativ 21. vijeka stvara kod svih pritisak dostizanja savršenog izgleda. Pomaci u tehnikama uljepšavanja ne zaostaju ni u stomatologiji.
 “Prije estetskih tretmana, potrebno je postaviti pravilnu indikaciju i ispoštovati protokol koji vam ukaže stomotolog. Neophodno je da imate zdrave, sanirane zube, bez demineralizacija u zubnoj gleđi. Zagovornik sam toga da se radi ordinacijski, uz kontrolu i poštovanje savjeta stomatologa”, kazala je Petrović.
 
Činjenica jeste da lijepi zubi doprinose samopouzdanju i želji da se više smijemo, ali samo zdravi zubi su lijepi i kao što naša sagovornica savjetuje, treba dati akcenat zdravlju zuba, a estetika ipak da bude u drugom planu.
“Redovna higijena, posjeta stomatologu, odnosno preventive i kontrole su neophodne. Jednom u pola godine posjeti se stomalog, pa i ako ima mali karijes popravi se, i onda je to mnogo lakše nego kada se već stvori veći problem i mučimo se da ga riješimo”, dodaje Petrović.
Podijelila je sa nama zanimljivu informaciju da u nekim stranim zemljama postoji obaveza preventivnih pregleda “i ako to preskačete, a kasnije imate neki problem, za saniranje zuba moraćete značajno da platite. Uređeno je da ste u obavezi da čuvate svoje zdravlje, odnosno da budete odgovorni prema samom sebi”.
U Kotoru nema stomotologa koji su potpisali ugovor sa Fondom  za zdrastveno osiguranje Crne Gore, te je trenutno socijalna zaštita za najmlađe dostupna u Tivtu. Tamo ima par stomatologa koji imaju ugovor sa Fondom i tamo može da se ostvari pravo na besplatno osiguranje djece.
Pored stomatologije koja joj je ljubav i profesija, doktorka Petrović njeguje veliku ljubav prema muzici, posebno prema repu.
“Repovanju me privukla ritmika, teme vezane za socijalna pitanja, kritika društva, ono što je izvorno i karakteristično za rep muziku.  Još uvijek sam aktivna, kao demo reper, više za svoju dušu. Ne bih unaprijed otkrivala, ali radim na jednom projektu i spotu. Biće sve žene MC-evi, ženska snaga i što je važno, imaće poruku”, kazala je Petrović i obećala da će nam se javiti kada sve pomenuto realizuje.
 
Odlazimo iz ordinacije u nadi da je ovo početak druženja sa doktorkom koja je zaključila “uvijek sam tu za mlade, jer je to vrlo bitno”.

Cijeli razgovor možete poslušati na linku Radio škola
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: