Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

24.05.2023
582

STEVOVIĆ: PROJEKAT MENTALNA HIGIJENA PORODICE- PRIČAJMO O TOME AKTUELIZUJE RAZLIČITE TEME IZ OBLASTI MENTALNOG ZDRAVLJA

Projekat “Mentalna higijena porodice-Pričajmo o tome”, koji realizuju NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj  i Dom zdravlja Tivat (od 10. maja), sadrži niz predavanja kompetentnih stručnjaka iz oblasti pedijatrije, psihijatrije, medicinske psihologije, socijalnog rada, defektologije i aktuelizuje teme iz oblasti mentalnog zdravlja, brige o sebi i djeci, koje dotiču savremenu porodicu. To je, gostujući u emisiji “Medikament” Radio Kotora, kazala socijalna radnica i psihoterapeutkinja transakcionalne analize, mr Željka Stevović.

,,Radionica nastoji da podigne svijest i podstakne pojedince da potraže pomoć u okviru sistema koji su nam dostupni,a  to su sistem socijalne i zdravstvene zaštite. Prethodno smo u Tivtu realizovali projekat Škola roditeljstva koji je takođe imao za cilj da podstakne roditelje da traže odgovore na različite porodične izazove sa kojima se susrijeću. NVU Centar za savjetovanje i lični razvoj već sedam godina kontinuirano svoje aktivnosti usmjerava na podršku porodici i pojedincu kroz tehnike savjetovanja i psihoterapiju”- pojašnjava Stevović.

Realizacija projekta “Mentalna higijena porodice-Pričajmo o tome” trajaće pet mjeseci, a imaće tri ciklusa predavanja.

,,Nastojali smo da koncipiramo teme koje su zaista aktuelne i koje pogađaju svakodnevnog roditelja. U skladu sa tim tema je i Ekranizam o čemu je govorila defektolog Milica Vukotić i pedijatrica Danica Stevović. Dječija psihijatrica, dr Ivana Milonjić, govorila je o poremećaju emocija u dječjem i adolescentskom dobu. Nakon toga, tema je Putevima raspoloženja i šta sa njima, a o tome je izlaganje imala specijalista medicinske psihologije, Olivera Marković. Narednog mjeseca ćemo održati predavanja Psihoterapija djece sa poremećajima u ponašanju i depresija, s osvrtom na depresiju kod djece, a pričaćemo i o zloupotrebi sedativa i antidepresiva koja je prema našem mišljenju veoma prisutna, kao i o samopoštovanju i anksioznosti”, navodi Stevović.

Ona ističe da je projekat koncipiran da svake srijede u Domu zdravlja u Tivtu bude održano jedno predavanje.

,,Osim predavanja  ostavljamo prostora roditeljima da pitaju ukoliko imaju neki problem i nastojimo da čujemo njihove refleksije o datim temama. Svi predavači osim akademskih zvanja imaju edukacije iz različitih psihoterapijskih orijentacija kao što su kognitivno bihevioralna, porodična, transakciona analiza i grupna terapija”, dodala je Stevović.

Projekat finansira Opština Tivat i za sve učesnike je besplatan.

Podsjetimo, repriza emisije “Medikament” je danas od 19 i 30 na talasima Radio Kotora.
 
Tekst: Tamara Vuković
Foto: Privatna arhiva

Podijeli na: