Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

17.06.2023
1966

SRETNO MATURANTI

Svečana sjednica i dodjela diploma „Luča“ u Gimnaziji Kotor održana je sinoć u amfiteatru škole.

Sjednicu je vodila Slavica Stupić, direktorica Gimnazije Kotor, koja se obratila predstavnicima Opštine Kotor, Savjetu školskog odbora, roditeljima, maturantima, kolegama i ostalim prisutnima.

"Prije svega, želim da se ne prepustimo osjećaju da je ovo veče - veče rastanka. Zabranjeno je osjećati se tako. Večeras smo svi ovdje u čast jedne, po mnogo čemu, posebne generacije maturanata” – kazala je Stupić.

Direktorica je podsjetila da je ova generacija, na samom početku dolaska u srednju školu, bila suočena sa mjerama izolacije uslijed kovid pandemije, navikavanju na on – line časove, druženju preko kamere, na osmijeh ispod zaštitnih maski.

“U školi, kao u hramu znanja, ne dobija se samo znanje, već i one važne lekcije kako postati i ostati bolji, i prema sebi, i prema drugima. Učili ste vi od nas, ali i mi od vas. Usvajali ste nova znanja, ali i učili strpljenju, razumijevanju, saosjećanju. Naravno, bilo je tu i nestašluka, prespavanih on-line časova, opomena i ukora. A vi ste prihvatali sve, bez mnogo zamjerki. Nedostatke pretvarali u prednosti. I čini se, sazrijevali brže nego vaši nekadašnji vršnjaci. I onda, kada ste iznenada ispratili vašeg druga u neki bolji  i čistiji svijet, dostojanstveno ste stali jedan uz drugog, znajući da će on biti zauvijek dio vaših i naših života. Vjerujem da ste u vremenima sve većih moralnih izazova, naučili što su prave vrijednosti -   da znanje i etika nemaju altetnativu, te da nikada ne treba prestati graditi boljeg sebe i bolje društvo za sve nas, što i jeste smisao i svrha bitisanja”, poručila je Slavica Stupić.

Diplomu LUČA 1 dobilo je pet učenika: Anđela  Ivanović, Anja  Đukanović, Jelen Mijanović, Marta Korom  i Nikolini Lučić

Diplomu LUČA  2 dobilo je  četrnaest učenika su: Marko Petrović (Marku je uručena i pohvala za osvojeno III mjesto na Državnom takmičenju iz programiranja), Vasilije Radonjić, Ina Radulović, Luka Lakčević, Maksim Pavićević, Nikola Vukšić (  Nikoli  je uručena i pohvala za osvojeno I mjesto iz matematike na takmičenju “Kengur bez granica”), Đorđa Čolo, Igor Pavićević, Luka Samarđžić, Mia Aprcović, Sonja Ivanović, Una Kovačević, Ana Brajković i Ivana Vukašinović.

Odličan uspjeh u četvrtom razredu postiglo je devetnaest učenika.

Rastko Penić, Bogdan Kalović, Ognjen Perović, Vuk Brnović, Nera Franović, Ksenija Jovović, Robert Kondanari, Marija Miković, Matija Nikaljević, Danil Zakoyan, Anđela Klimović , Milica Popović, Anđela Petrović, Nikolina Bojanić, Elena Vukčević , Jelena Davidović, Tamara Radošević , Katarina Ćeha i Sofija Cerović.

Kako ističu iz Gimnazije Kotor, za  najboljim maturanatima, vrijedno grabe i mlađe generacije učenika,  ističući se na brojnim poljima  nauke, umjetnosti , sporta. Učenici koji su osvojili najbolje rezultate na opštinskim, državnim ili međunarodnim takmičenjima su: Stefan Popović, Đorđe Perišić, Jovana Stanišić, Nikola Kovač, Vasilije Simonović, Irina Bulajić i Andrea Panjako.

Nastavničko vijeće  Gimnazije redovno prati i  pohvaljuje uspjehe učenika, na svim poljima, tako i sve njihove sportiste i reprezentativce, te su iskoristili priliku da im se još jednom zahvale  i požele mnogo uspjeha na predstojećim takmičenjima.

Upriličen je poetsko-muzički program „Zabranjeno je ne stvarati vlastitu priču“.

Učestvovali su članovi/ce Dramsko-recitatorske i Muzičke sekcije: Sara Kuzunović, Elena Simović, Miloš Laketić, Anastasija Đurica, Irina Bulajić, Tereza Rajman, Bojana Jovanović, Neđeljko Tujković, Danilo Ševaljević, Kristina Keleman, Romina Racković. Za multimediju je bio zadužen Viktor Brkanović. Sa učenicama su radile profesorice: Ljiljana Odža, Ljliljana Čolan, Marija Jevtić, Sonja Golub – Klenak i Jovana Miljenović. 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Opštine Kotor: Tatajana Kriještorac, sekretarka  Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Ivan Mikijelj , menadžer Opštine Kotor  i Nebojša Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor.

Radio Kotor želi svim maturantima uspijeh u budućem obrazovanju i životnim izazovima, uz poruku, koju su i oni nama poslali:

“Zabranjeno je ne znati

da bez tebe

ovaj svijet ne bi bio isti”.

 

Sretno, maturanti! 

 

Tekst i foto: Nataša Jotić

Podijeli na: