Društvo

05.08.2022
52

SINERGIJA PRIRODE SA NAUKOM I UMJETNOŠĆU ŠALJE EKOLOŠKE PORUKE SA DURMITORA

Žabljak je ovih dana mjesto sinergije različitih ekoloških događanja.
Naime, 4. avgusta je počeo Green Montenegro International Film Festival (GMIFF), čiji je pokrovitelj i glavni partner Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU). Tokom tri dana u takmičarskom i revijalnom dijelu biće prikazano 42 filmska ostvarenja koja za temu imaju i prirodu. Filmovi podjeljeni u tri kategorije: „Ekologija“, „Ekologija duše“ i „Promotivno turistički filmovi“ biće prikazani na glavnoj lokaciji – na Crnom jezeru i u multimedijalnoj sali hotela „Gorske oči“.

GMIFF se, inače održava od 2015. godine, a kontinurano nastoji da podigne svijest o važnim temama kojima se bavi. Festival je za osam godina postojanja dao ogroman doprinos u sredini u kojoj djeluje i postao prepoznatljiv na širim prostorima kao mjesto okupljanja i pokretanja akcija za goruće ekološke probleme naše zemlje.

5. avgusta se održava ekološka regionalna konferencija o saradnji u okviru jadransko-jonske regije, na kojoj će gosti iz regiona podijeliti iskustva u zaštiti prirode, kako bi se definisali dalja saradnja i zajednički projekti.

Ivana Stojanović, rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima u sklopu Direktorata za prirodu u MEPPU za Radio Kotor je najavila tri tematske sesije: o ekološkoj dimenziji prostornog planiranja i primjeni ekosistemskog pristupa, o zaštićenim morskim područjima i planiranju mora te o zelenim i plavim koridorima.

“Posebno nam je zadovoljstvo što će se u revijalnom dijelu festivala prikazati i naš film "Povratak moru", koji ukazuje na značaj prirodnih vrijednosti morskih zaštićenih područja posebno za lokalno stanovništvo. Iza nas je dinamičan period zaštite mora i kopna, ali tih ciljeva imamo još mnogo, težeći takođe da pružimo podršku uspostavljanju suštinske zaštite tih područja.
Najvažnije nam je da se cijela Crna Gora i sve njene građanke i građani, okupe oko ideje da o našoj prirodi vodimo više računa i čuvamo je, jer ona jedino tako, može da nam koristi a naš je zaista, osim ljudi, najvrjedniji resurs”, zaključuje Ivana Stojanović.

Ovih dana na Žabljaku se odvija i Wild Beauty Art festival, koji takođe, slavi prirodu i simbolično ukazuje koliko je važno da je čuvamo.

Tekst: Saša Karajović

Podijeli na: