Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

26.05.2023
460

SAOPŠTENJE SPECIJALNE BOLNICE ZA PSIHIJATRIJU DOBROTA POVODOM JUBILEJA 70 GODINA POSTOJANJA

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” danas obilježava sedamdeset godina postojanja.

Od svog osnivanja, više puta je mijenjala status i naziv, ali je njena uloga ostala ista, a to je da kao stacionarna ustanova zbrinjava, liječi i unaprjeđuje i rehabilituje zdravlje mentalno oboljelih osoba.

Sastavni dio bolnice danas su odjeljenja za akutne psihoze, za produženo liječenje, za liječenje bolesti zavisnosti, zatim Odjeljenje za forenzičko-sudsku psihijatriju te Otvoreno odjeljenje za akutne psihoze i EEG odsjek dok u ambulante i službe bolnice spadaju Služba urgentne medicinske pomoći, Služba za dječju i adolescentnu psihijatriju, Psihološka služba, Služba za okupacionu i radnu terapiju, Služba za socijalni rad, Služba zajedničkih poslova i Centar za promociju nauke i razvoj projekata.

Zaposlenih je 197, što je za ustanove ovog tipa nedovoljno prema svjetskim standardima.

Značajno je istaći da broj prijema u Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” konstantno raste 10 do 15 odsto godišnje te da je u uslovima koje karakterišu stalni pritisak i tehnička oskudica dosta teško raditi.

Radi se o jedinoj bolnici u zemlji koja se bavi ovom problematikom, odnosno najtežim psihijatrijskim poremećajima.

Ima 233 kreveta, a kapaciteti su, najčešće, popunjeni.

Prilika je da na današnji dan podsjetimo nadležne i čitavu javnost da bez ove bolnice ne bi mogao funkcionisati cjelokupni zdravstveni sistem u zemlji.

Zato je ne bi trebalo “uzimati zdravo za gotovo” i njeno funkcionisanje ne bi smjelo da bude “na margini”. Resorna ministarstva i fondovi trebalo bi da ulože više pažnje, energije i finansijskih sredstava za bolje funkcionisanje bolnice.

Do sada to nije bio slučaj.

Radi se o kompleksu koji čine stari objekti, a ukoliko se za njihovu rekonstrukciju ne izdvoje određena sredstva, dovešće se u pitanje funkcionisanje bolnice “Dobrota”.

Ovaj datum je, takođe, prilika da se zahvalim svim zaposlenima i nekadašnjim radnicima bolnice koji su svojim entuzijazmom doprinijeli funkcionisanju rada ustanove, jer bez dodatnih napora koji su uložili i ulažu, naš bolnički sistem ne bi funkcionisao.

Zahvalnost dugujemo i svima koji su donacijama pomogli i još uvijek pomažu da bolnica funkcioniše i koji ne zaboravljaju najranjivije kategorije društva.

I pored pomenutih poteškoća koje značajno otežavaju proces rada, naša vrata otvorena su i za sve one koji žele savjet, razgovor i pomoć koja se odnosi na mentalno zdravlje.

Specijalna bolnica za psihijatriju jedan je od glavnih stubova zaštite javnog zdravlja i tome bi, još jednom ističem, trebalo posvetiti dužnu pažnju.

 

(Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” Kotor, dr Aleksandar Mačić - specijalista psihijatrije)

 

 

 

Podijeli na: