Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

18.09.2023
2190

RISTIĆ NAJAVIO MOGUĆNOST POVEĆANJA CIJENE ULAZNICE ZA OBILAZAK KOTORSKIH BEDEMA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Rezultati ovogodišnje turističke sezone u Kotoru su odlični, u nekim segmentima čak neočekivani, što je posljedica i svih naših aktivnosti i onoga što organizujemo u ovoj godini, ali i u periodu post Covid-a, ocjenio je direktor Turističke organizacije (TO) Kotor, Jovan Ristić.

Kada su u pitanju izvori prihoda TO (turistička, izletnička, boravišna taksa)  gotovo svi su, kaže, ostvareni na nivou 2019. godine ili na višem. 

„Za razliku od nekih drugih destinacija u našoj zemlji, Kotor bilježi odlične rezultate. Dakle, mnogo je razloga za zadovoljstvo, a pred nama su septembar i oktobar koji su isto tako intezivni, pogotovo kada je u pitanju izletnički turizam. Nakon toga slijede novogodišnji praznici koji će, vjerujemo, biti barem na nivou prošlogodišnjih“, izjavio je Ristić za Radio Kotor.

Komentarišući mogućnost povećanja naknade za obilazak Kotorskih bedema i tvrđave Sveti Ivan, sa 8 na 10 eura, o čemu u konačnom odlučuje lokalni parlament, podvlači da cijena nije mijenjana već pet godina.

„Od tada do sada je bilo inflacije. U međuvremenu smo iz godine u godinu unaprijeđivali, ali ove definitivnio unaprijedili sve što se tiče bedema. Saniraju se šetne staze, mnogo je bezbjednije obilaziti bedeme, urađena je turistička, ali i signalizacija koja se tiče upozorenja, obavještenja i informacija. Smanjen je broj ilegalnih trgovaca, da ne kažem da ih više uopšte nema. Uspjeli smo nekako pred kraj ljeta da se izborimo sa onima koji su koristili priliku i obavljali krađe unutar samih bedema. Naime, tokom ljeta smo imali desetak prijava za džeparenje i za otimanje predmeta koji pripadaju turistima. Na kraju smo, uz pomoć Inspekcijske službe i Komunalne policije, uspjeli da uhvatimo sve ilegalne trgovce i da to zaustavimo, kao i one koji su te krađe obavljali“, konstatuje Ristić.    

Radilo se, precizira, o grupi koja je, brzom intervencijom ljudi koji rade na bedemima, locirana i kasnije predata policiji. Takođe je u značajnom periodu suzbijena aktivnost ilegalnih vodiča koji, ističe, već godinama vode grupe turista kroz topovske otvore na bedemima.

„Grupe vode nelegalno i bez ikakvog osiguranja. Ne samo što Opštini Kotor i TO Kotor ne plaćaju, nego ljude koje vode u kanjon Škurde, na pješačke ture do Njeguša i ulaze u bedeme kroz topovske otvore, ne osiguravaju. To smo suzbili u jednom dobrom periodu. Međutim, oni su se organizovali i uspjeli su da te otvore ponovo osposobe za svoj rad, ali mi ćemo se i dalje boriti sa tim problemom. Znači, bedemi su čistiji nego ikada, bolje se održavaju, ove godine nismo imali prijave za odlaganje smeća, niti za bilo šta drugo, tako da je logičan slijed da se cijena naknade za obilazak poveća“, podvlači Ristić.  

Smatra da će u narednom periodu, kada bude više sadržaja, odnosno započne cjelovita rekonstrukcija bedema i cijena ulaznice rasti.

Napomenuo da je ulaz na bedeme za sve građane/ke Kotora besplatan.
                                                             
„Vidio sam da postoje takva pitanja. Ne znam otkud se uopšte pojavila ta tema, jer je ulaz na bedeme oduvijek bio besplatan za sve naše sugrađane. Što se tiče toga ne moraju da strahuju - slobodno neka obilaze bedeme što češće i što više i neka se rekreiraju na taj način“, zaključio je Ristić.

Podijeli na: