Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

04.02.2024
453

RAJIĆ: NEOPHODNO USPOSTAVLJANJE MODERNOG I EFIKASNOG SISTEMA JAVNOG GRADSKOG PREVOZA U KOTORU (AUDIO)

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

Povećanje frekvencije postojećih autobuskih linija i uvođenje novih na osnovu procjene potreba građana/ki, veća kontrola poštovanja voznog reda, razdvajanje školskog od gradskog prevoza, obezbjeđivanje inkluzivnog voznog parka, uvođenje noćnih linija, te električnih i hibridnih vozila, samo su neke od preporuka za sveobuhvatno poboljšanje usluga javnog prevoza na području opštine Kotor.

To je u današnjoj emisiji “Nedjeljni razgovor” kazala arhitektica Tatjana Rajić iz Nevladine organizacije (NVO) “Expeditio” Centra za održivi prostorni razvoj iz Kotora.

“U pitanju su smjernice proizašle iz nedavno održane prezentacije Unapređenje javnog prevoza u Kotoru + Primjer pozitivne prakse iz Šibenika u Kreativnom Hubu (Stari zatvor) u okviru koje se gotovo tri sata diskutovalo na temu trenutnog stanja javnog prevoza na teritoriji opštine Kotor, ali i njegovim perspektivama”, rekla je Rajić.

Dodaje je to bila prilika i da se predstavi primjer dobre prakse iz susjedne Hrvatske.

“Načelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura, voditelj projekta Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika, predstavio je inspirativan primjer, gdje je od nule sprovedeno uspostavljanje modernog i efikasnog sistema javnog prevoza. Kroz korišćenje sredstava iz Evropske unije, Šibenik je uspio implementirati niz inovativnih rješenja, uključujući osnivanje gradskog preduzeća, kupovinu autobusa i uvođenje informacionog sistema, a radi se i na integraciji različitih oblika transporta. Ovaj primjer služi kao dokaz da su inovacije i ulaganja ključni za transformaciju javnog prevoza u održiv, efikasan i sistem koji je prilagođen potrebama korisnika/ca. Mjere koje je Šibenik primijenio rezultirale su značajnim porastom broja korisnika/ca javnog prevoza”, poručila je Rajić, podsjetivši da su na pomenutoj prezentaciji kašnjenje, pretrpanost, mala frekventnost i loša pokrivenost linijama, izdvojeni  kao glavni problemi u javnom, gradskom prevozu.

 Emisiju možete poslušati na linku Nedjeljni razgovor.

Podijeli na: