Društvo

05.06.2020
208

PREZENTACIJA EVROPSKE OMLADINSKE KARTICE U PRESS SALI KULTURNOG CENTRA

U press sali kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” održana je prezentacija Evropske omladinske kartice (EYCA).

U ime domaćina prisutne je pozdravio Željko Aprcović, gradonačelnik Kotora, koji se zahvalio prisutnima i kazao da je Kotor postao punopravni član porodice Evropskih omladinskih kartica. 

Potpisujući sporazume sa institucijama kulture, opština Kotor je željela da mladi, kao naša budućnost, imaju sve benefite na regionalnom, državnom i evopskom nivou.

“Nastavićemo da kroz stipendije, pomažemo naše najbolje student i učenike – nosioce diplome “Luča” , a svim đacima do petog razreda podijelićemo besplatne udžbenike”, kazao je predsjednik Aprcović.

Ministar sporta i mladih u vladi Crne Gore Nikola Janović je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je danas ovdje prvenstveno kao Kotoranin, u svom rodnom gradu, i poručio mladima da u Ministarstvu sporta i mladih imaju partnera za sve ideje i prijedloge za koje smatraju da im ovo Ministarstvo može pomoći. 

Govoreći o Evropskoj omladinskoj kartici, ministar Janović je podsjetio da ovu karticu mogu da koriste svi od 13 do 29 godina i da je do sada preuzelo 8.000 korisnika. 

“Vlada Crne Gore je omogućila besplatno korištenje EOK sa preko 150 popusta u državi i 70.000 u zemljama Evropske unije, što ovaj projekat čini jednim od najistaknutijih u oblasti omladinske politike u Crnoj Gori. 

Na ovom projektu direktno je bilo uključeno 20.000 mladih, a indirektno preko 50.000”, dodao je on. 

Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti u opštini Kotor, je kazala da će ovaj sekretarijat zajedno sa opštinom Kotor i Ministarstvom sporta uvijek pružati podršku mladima i najavila otvaranje Omladinskog kluba u prostorijama nekadašnje “Nautike”. 

“Želimo da zajedno sa lokalnom samoupravom unaprijedimo život mladih ljudi kroz rad, stvaranje i edukaciju”, kazala je sekretarka. 

Prezenatciji evopske omladinske kartice prisustvovali su mladi i perspektivni kotorski sportisti. 

Jugoslav Radović, direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju, je predstavio projekat #MapOfCulturalRoutes”, koji će omogućiti mladima iz Kotora da kroz participaciju u domenu kulture, edukacije, turizma i aktivizma postanu dio mreže od 7 miliona mladih u Evropi koji posjeduju Evropsku omladinsku karticu (EYCA). Projekat obuhvata i aktivan rad na promociji kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti opštine Kotor kao lokalne samouprave koja će na ovaj način biti i jedan od partnera na nacionalno prepoznatom projektu Evropske omladinske kartice, čiji je generalni pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore. 

Opstina Kotor je od 2019. godine partner EYCA kartice na lokalnom nivou i u narednom periodu će ih besplatno izdavati u kancelarijama za Sekretarijata za kulturu opštine Kotor. 

Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za razvoj i podršku osobama od 13 do 29 godina na području opštine Kotor u oblastima od značaja za mlade kao i jačanje svijesti i realizacija aktivnosti na temu promocije kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti.  

Vodeći partner na ovom projektu NVO “Koltrina” će sprovesti niz aktivnosti u okviru kojeg će biti organizovani kursevi engleskog i italijanskog jezika kao i šest jednodnevnih radionica na teme koje su relevantne za mlade (preduzetnistvo, branding, medijska pismenost, asertivna komunikacija).

Treneri će biti: Dubravka Drakić – glumica, Jelena Marković – Mreža za lični razvoj “Smartchange” i dr. Luka Uskoković - ekonomista Smart Change 

Implementator društveno odgovornog programa Evropske omladinske kartice u Crnoj Gori je NVO Centar za omladinsku edukaciju, dok je generalni pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih. 

(JU Kulturni centar "Nikola Djurković"  Kotor)

Podijeli na: