Društvo

05.08.2020
246

PREDSTAVLJEN PROJEKAT O PRAVILNOM UPRAVLJANJU OTPADOM

Projekat pod nazivom „YOUth Drive“ u Kotoru predstavljen je danas u hotelu „Cattaro“.

Kako je za Radio Kotor kazala projekt manadžer Patricia Pobrić u pitanju je prekogranični projekat  „Y O U t h   d r i v e – Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action ".

,,Projekat se sprovodi u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koji finansira Evropska unija, i na kojem su projektni partneri ujedno potpisali zajednički ugovor o partnerstvu na projektu. NVO Naša akcija sa partnerima na projektu  Udrugom za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega, realizuje projekat u Crnoj Gori za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi. Projekat je započet 15. novembra prošle godine sa projektnim aktivnostima, imali smo promjene aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, a trajaće do maja naredne godine. Danas smo razgovarali na temu pravilnog odlaganja otpada, analizirali akcione lokalne planove, i govorili o stanju na terenu. Ovom info danu prisustvovali su predstavnici Opštine Kotor, Komunalnog Kotor, kao i predstavnici više političkih partija, građani i mladi. Zbog aktuelne situacije morali smo ograničiti na 20 prisutnih”,pojasnila  je Pobrić.

Na današnjem sastanku predstavljene su najprije NVO koje vode projekat, zatim  ciljevi projekta i planirane aktivnosti.

,,Urađena je analiza terena time što smo mapirali otpad gdje su naši mladi našli 75 lokacija, divljih odlagališta otpada.Projekat će se baviti analizom strateških dokumenata tri pomenute opštine u Crnoj Gori i za četiri Županije iz Bosne i Hercegovine. Planirane su i radionice za mlade u osnovnim i srednjim školama, kupovina didaktičkog materijala za jednu od osnovnih škola u Kotoru, kao i kupovina kanti koje će pomoći Komunalnom u odlaganju elektronskog otpada”, dodala je Pobrić.

Podsjetimo, područje Županije Zapadno-hercegovačke i Bokokotorskog zaliva će dobiti 287 kanti za elektronski otpad, te 7 kontejnera, koji će biti postavljeni na potrebna mjesta. Ukupno 192 škole su uključene u projekat kroz edukacije za učenike od šestog do devetog razreda, te za učenike srednjih škola. Kroz projekat je planirano organizovanje akcija prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru sa gradovima i opštinama, sprovešće se istraživanje o stanju na terenu koje može biti smjernica za buduće aktivnosti gradova i opština, u zaključku će biti pokrenuta i web platforma.

Cilj projekta je da aktivno doprinese pravilnom upravljanju otpadom, a radiće se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti. U saradnji sa školama, projektom će se prvenstveno uticati na svijest mladih, koji bi kroz svoje znanje i djelovanje u budućnosti, trebali uticati i djelovati na svijest o potrebi zaštite zivotne sredine. Takođe, projektom će se stvoriti podloga za unaprjeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovoj oblasti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 279.200,00 eura, od čega Evropska unija finansira 232.530,00 eura.

Evropska unija finansira ovaj projekt sa ciljem jačanja i povećanja svijesti kod mladih i cjelokupne zajednice Crne Gore i Bosne i Hercegovine, o pravilnom zbrinjavanju otpada, te zaštiti zivotne sredine.

 

Podijeli na: