Društvo

27.05.2020
186

PREDSJEDNIK VLADE NA PREMIJERSKOM SATU

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas na Premijerskom satu da Vlada pažljivo analizira sve ocjene sa međunarodnih adresa, pa je na taj način postupila i sa nedavnim Izvještajem Freedom Housea premda je riječ o dominantno interpretacijama lokalnih analitičara.

 „U konkretnom slučaju, ne možemo se saglasiti sa datim ocjenama, niti smatramo da su odraz konsenzusa međunarodnih adresa. Kod izvještaja koji se dominantno oslanjaju na ocjene i interpretacije lokalnih analitičara, uvijek postoji mogućnost neprecizno utvrđenog ili uopšte neutvrđenog činjeničnog stanja, pa samim tim i pogrešnog zaključivanja.

 Takođe, u ovakvim izvještajima primjenjuju se numerički modeli koji za 1/10 poena neku zemlju spuste ili podignu na skali za cijelih nekoliko mjesta.

 Pa i pored svega toga, u Vladi ne potcjenjujemo nijednu ocjenu ili izvještaj, niti ignorišemo probleme na koje je ukazano.

I baš kroz analizu tog izvještaja, a onda i Vaših stavova i obrazloženja, ubijeđen sam da jezik istine, objektivnosti i zakona mora ostati jedini relevantan. Kako na tlu naše države, tako i u komunikaciji s našim međunarodnim partnerima. Ono što je nesporna činjenica jeste da je ova Vlada u potpunosti posvećena nastavku reformi i napretku na putu evropske integracije, te očuvanju stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, o čemu svjedoče ostvareni rezultati tokom cijelog mandata“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije.

Premijer je rekao da nije manir njegove Vlade da okreće leđa problemima i izazovima već a u otvorenom razgovoru pokuša da pronađe najbolje rješenje, kao što je to radila i do sada.

„Upravo iz opredjeljenja da slušamo savjete i usvajamo smjernice, bivajući svjesni mogućih zloupotreba i konstantnog politikanstva, odlučili smo da budemo prva država koja će sve vrste izvještaja Evropske komisije učiniti javno dostupim. Nijesmo to radili zbog toga što nas je strah, nego zbog toga što smo procijenili da je to pametno.Naše društvo treba da bude svjesno sistemskih nedostatnosti, i da zajednički pristupa rješavanju aktuelnih problema. Vladavina prava nije obaveza koju jednokratno treba ispuniti, ili forsirati kada to nalažu kratkoročni interesi. Ona je sistem vrijednosti koji se neprekidno demonstrira i neprekidno razvija, da bi se na njegovim temeljima razvijalo i cijelo društvo. A mi vladavinu prava i demokratski potencijal pokazujemo i u svim drugim pitanjima, bez obzira da li se radi o slobodi vjeroispovijesti, evropskoj agendi ili pripremi izbora. Polazeći od suštinskih ciljeva i interesa građana i države, pokrenuli smo i dijalog u okviru Inicijative Savez za Evropu, kako bismo doprinijeli društvenoj koheziji i jačanju demokratije“ – kazao je predsjednik Vlade.


Premijer Marković: Odluke o otvaranju granica donosimo na osnovu zdravstvenih standarda, a ne politike


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da će odluka o tome sa kojim će državama biti otvorene granice, a koju bi sjutra trebalo da donese Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, biti zasnovana na epidemiološkim standardima, te da tu nema politike. Odbacio je optužbe koje dolaze od zvaničnika iz Srbije i rekao da Crna Gora odlučuje na osnovu zdravstvenih kriterijuma, u interesu svojih građana.

 „Naš je cilj zdravlje, a ne samo ekonomija. Moramo se otvarati, moramo razmišljati o ekonomiji ali uvijek nam u fokusu mora biti zdravlje stanovništva. Ovdje ne stanuje politika, nego stanuju zdravstveni standardi. Radujemo se uspjehu svake države koja ostvari taj rezultat i Crna Gora će spremno i sa zadovoljstvom dočekati sve građane svih država u okruženju i ostalih koje budu uspjele taj standard da ostvare“, rekao je predsjednik Vlade odgovorajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore, nakon Premijerskog sata.

 Da bi granica sa nekom državom bila otvorena, ona mora da, shodno epidemiološkim kriterijumima, ima 25 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika. Upitan da prokomentariše izjave srpskih zvaničnika da je odluka da se granica ne otvori sa Srbijom politička, premijer je to kategorično demantovao. Precizirao je da se odluka definiše u odnosu na broj trenutno zaraženih, a ne preminulih od koronavirusa.

 „Teško je to komentarisati, posebno meni jer želimo u svakoj situaciji koja nije jednostavna da se ponašamo odgovorno, evropski, da razumijemo one koji nas ne razumiju. Interesantno je da jedna pres konferencija o najavljenim mjerama NKT može da izazove toliko bure, nerazumijevanja pa i optužbi na račun Crne Gore i njenih vlasti“, rekao je premijer Marković.

 On je podsjetio da Crna Gora nije reagovala kada je na početku epidemije Srbija među prvima zatvorila granicu sa Crnom Gorom, zabranila izvoz medicinske opreme i pšenice.

 „Ja mislim da u njihovom stavu prema Crnoj Gori u odnosu na ovo pitanje stanuje politika. Ne želim da polemišem sa tim, prihvatam to. Mi znamo šta je naš posao i naš interes. Nećemo ići po mišljenje nigdje za ono što su interesi države, bilo da su zdravstveni ili ekonomski, nego ćemo odluke donositi samostalno, ne radeći ni protiv koga“, istakao je premijer Marković.

 Radujemo se, dodao je on, uspjehu svih. Sa zadovoljstvom ćemo čekati trenutak da se Srbija uspješno iznese sa ovom epidemijom, da nema aktivno zaraženih ili da ima onaj broj zaraženih koji zadovoljava kriterijume za otvaranje granica sa Crnom Gorom.

 „Radujemo se dolasku srpskih građana u Crnu Goru. Želimo da ih vidimo, ako oni to žele, i na našim plažama i na našim planinama“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Komentarišući odluku srpskih vlasti da zabrane slijetanje aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom, rekao je da je odluka primljena k znanju te da će u odnosu na to tražiti alternative i najbolja rješenja za našu državu, građane i ekonomiju.

„Kao što smo tražili alternative za pšenicu - uvezli smo je iz Francuske, ništa strašno. Mislimo da ta odluka nije logična. Kad je u pitanju ekonomija, robni promet, ne može biti političkog revanšizma“, rekao je predsjednik Vlade.

 Odgovarajući na pitanje novinara da li planira da sa srpskim zvaničnicima pokrene pitanje oko otvaranja granica i zabrane za MA, premijer Marković je odrično odgovorio: „ Ako je bilo kakvog nerazumijevanja naše odluke, telefoni rade, mogao sam da se čujem sa premijerkom, da me nazove da me pita, ili predsjednik Vučić predsjednika Đukanovića... Ali da mi idemo tamo da pitamo šta ćemo da uradimo sa onim što je naš interes, to ne, nikako“.

Predsjednik Marković je kazao da je na samom početku epidemije Crna Gora zatvorila granice prema šest zemalja, ali da niko zbog toga nije protestvovao i ukazao da postojeći kriterijum ne otvara granice ni sa Italijom, sa kojom smo prvi susjedi, sa kojom imamo ozbiljne i razvijene ekonomske odnose u različitim sektorima.

Upitan da li je od neke druge države dobio primjedbe u odnosu na plan otvaranja granica, predsjednik je rekao da nije ni od jedne: „Samo pohvale da radimo odličan posao. Juče sam dobio nekoliko telegrama i mailova iz država koje su čule ovo. Čestitke kako smo radili, kako smo sačuvali zdravlje stanovništva, kako smo organizovali sistem, kako je funkcionisao zdravstveni sistem i da smo prva corona free destinacija“, rekao je predsjednik Marković.

On je pojasnio da su manipulacije da građani Republike Srpske neće moći da uđu u Crnu Goru. Oni su državljani BiH koja ispunjava kriterijume za otvaranje granica te će shodno tome i građani Republike Srpske moći da uđu u Crnu Goru kad granica bude zvanično otvorena.


Premijer Marković: Pripadnici UP primijenili su zakonska sredstva da očuvaju red i mir, koji su bili ugroženi od nasilnih grupa i pojedinaca


Predsjednik Vlade Duško Marković je, u okviru Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje Gorana Danilovića, predstavnika Posebnog kluba poslanika, ocijenio da su nezakonita okupljanja 12. i 13. maja ove godine u više gradova Crne Gore mogla da imaju nesagledive posljedice po zdravlje građana i naglasio da nije tačno da je on naredio zadržavanje sveštenika.

Izražavajući čuđenje postavljenim pitanjem i odnosom poslanika Danilovića u okolnostima borbe protiv pandemije izazvane virusom korona, predsjednik Marković je poručio: „Kao što sam rekao da Crna Gora garantuje slobode i prava svima podjednako, tako je obaveza Vlade da obezbijedi i da se slobode, prava i zdravlje drugih ne ugrožavaju od strane onih neodgovornih“, dodavši da ne smije i ne može biti razlika prilikom primjene medicinskih mjera koje su usmjerene na zaštitu javnog zdravlja i koje je podržalo čak 97 odsto crnogorskih građana.

„Predsjednik Vlade ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno tom prilikom. To je posao tužilaštva i drugih institucija, i one ga rade po Ustavu i zakonu. Uzgred, nijesam mislio to da Vam kažem, tek sljedećeg dana, odnosno tačnije ujutro, sam dobio informaciju da je državni tužilac odredio zadržavanje jednom broju sveštenika. Otkud Vam informacija da sam ja to naredio? Dajte činjenice, da ne budem grub. To, jednostavno nije tačno!“ – istakao je Premijer i dodao da je toga i prethodnih dana više puta neposredno razgovarao sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim, brinući i o onome što će se desiti pod Ostrogom i da se desi na pravi način.

„Vi naravno takođe veoma dobro znate da su nezakonita okupljanja 12. i 13. maja ove godine u više gradova Crne Gore mogla da imaju nesagledive posljedice po zdravlje građana, kao i da je ustavna obaveza Vlade da čuva i brani nacionalne interese Crne Gore. A primarni nacionalni interes u tom trenutku bio je zaštita zdravlja našeg stanovništva. Svi smo svjedočili kršenju zakona i mjera koje je propisalo NKT, u vrijeme kada je opasnost od širenja korona virusa visila nad našim glavama“, poručio je predsjednik Marković.

Podsjećajući da su policajci u više navrata bili izloženi fizičkim napadima i da su mir i bezbjednost u našim gradovima bili ugroženi, da je tom prilikom veći broj pripadnika Uprave policije zadobio povrede, te da je to bio brutalan napad na službena lica u vršenju službene dužnosti, Premijer je zaključio: „Pripadnici Uprave policije primijenili su zakonska sredstva da očuvaju red i mir, koji su bili ugroženi od nasilnih grupa i pojedinaca. Jedan broj napadača je identifikovan i procesuiran. I to profesionalno, kao i mnogo puta do sad, na čemu policiji i ovom prilikom odajem priznanje“. 


Premijer Marković: Rebalans budžeta će biti usmjeren na racionalizaciju troškova


Rebalans budžeta, koji se očekuje krajem maja ili početkom juna, biće usmjeren na racionalizaciju troškova, a ušteđeni novac mora biti opredijeljen za obezbjeđenje zarada, penzija i socijale i naravno investicija i razvoja, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon Premijerskog sata, kazao da će troškove rezati gdje god budemo mogli, ne simbolično nego suštinski: „Kako bismo očuvali naše javne finansije, njihovu stabilnost jer virus slabi, epidemija jenjava ali nadolazi ekonomska kriza koja će biti teška i bolna i za vlast i za građane. Tom izazovu moramo odgovoriti na najbolji mogući način, a štednja novca je jedan od tih načina“.

Upitan da li se plaši da bi projekat ekonomskog državljanstva mogao biti ugrožen, premijer Marković je kazao da je sve ugroženo kada je ekonomija u pitanju. Program ekonomskog državljanstva, uprkos svemu, teče i ima više aplikacija ali i projekata, kao što su hoteli u Kolašinu, koji su počeli da se grade po ovom programu. Precizirao je i da je već 10-ak pasoša spremno, nakon što je prođena kompletna procedura i dobijene neophodne saglasnosti.

Komentarišući to što subvencije nijesu mogla dobiti preduzeća koja nijesu na Bijeloj listi, predsjednik Vlade je kazao da, bez obzira na to što je kriza, ne možemo davati subvencije onima koji ne ispunjavaju obaveze prema državi a to znači i prema zaposlenima: „Oko toga nema kompromisa“.

Podsjetio je da subvencije dobijaju kompanije koje zaposle nove radnike u punom iznosu minimalne zarade i poreza i doprinosa, što je linija obezbijeđena imajući u vidu da jedan broj firmi ima neprijavljene radnike.

Predsjednik Vlade je odgovorio i na pitanje vezano za nerasvjetljavanje ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića. Premijer Marković je kazao da kao predstavnik mora nositi odgovornost zbog toga što slučaj nije otkriven u cjelosti.

„Odgovornost u svakom slučaju postoji, ne lična nego funkcionalna i sistemska. I nastojaćemo da uradimo sve što možemo da se slučaj rasvijetli“, kazao je premijer i podsjetio da je u okviru Saveza za Evropu, u razgovoru sa predstavnicima „Dana“, dogovoreno da se zatraži ekspertska policijska i tužilačka podrška najrazvijenijih zemalja.

Upitan kada će se sjesti za pregovarački sto sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, premijer je kazao da će za sto sjesti pregovarački ekspertski timovi i da je njegov stav da to bude što prije. Premijer je kazao da je dobio pismo mitropolita Amfilohija na tu temu, da je sa njim prošle nedjelje razgovarao telefonom.

„Rekao sam da, treba da nastavimo razgovore ali treba da ih vodimo u dobroj atmosferi i povjerenju. Razgovori se ne mogu voditi na principu ucjene“, kazao je premijer Marković i dodao da povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije tema za razgovor.

  SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Podijeli na: