Društvo

04.07.2020
524

POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANJU PROJEKTA DIGITALIZACIJE BIOSKOPA U KOTORU

Ugovor o sufinansiranju  projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru potpisan je danas u sali za sastanke Opštine Kotor.  

Ugovor su zaključili predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor JU Filmski centar Crne Gore Sehad Čekić .

Predmet ovog ugovora je saradnja ugovornih strana na realizaciji projekta digitalizacije bioskopske sale u Kotoru i njenog opremanja savremenom tehnikom, a u cilju revitalizacije redovne prikazivačke djelatnosti, te u  skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović ovom prilikom je istakao, da je želja lokalne samouprave da Kotor koji je dominantno centar kulture ne samo Crne Gore nego šire dobije moderan bioskop.

,, Potpisivanjem ugovora dobijamo vrijednu donaciju u smislu novčanih sredstava kojim će se nabaviti adekvatna Cinaplex oprema, kako bi i našim sugrađanima omogućili najbolju tehniku gledanja filmova u kinu Boka. Nadam se da će tender biti raspisan do početka jeseni i da će savremena tehnika uskoro doći u naš bioskop. Zahvalnost za podršku dugujemo Ministarstvu kulture Crne gore i Filmskom centru, imajući u vidu situaciju sa kojom se suočavamo ne samo na državnom već na globalnom nivou, nije bilo lako odvojiti značajna sredstva, na ovaj način će još jedan segment kulture biti izdignut na pravi način”, kazao je Aprcović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je naglasio da potpisivanje ovog ugovora ima za cilj unaprijeđenje tehničko-tehnoloških mogućnosti kino sale u Kotoru.

,, Možemo govoriti o jednom potpuno novom pristupu u rješevanju ovog problema, gdje želimo da u gradovima Crne Gore unaprijedimo stanje kada je prikazivačka djelatnost upitanju,što je i predviđeno Nacionalnim programom razvoja kinomatografije. U prethodnom periodu smo modernizovali bioskope u Bijelom Polju i Mojkovcu. Po istom pristupu na ovom primjeru modernizovaćemo bioskope u Ulcinju, Cetinju i Baru. Na osnovu ovog sporazuma pola repertoara ćemo posvetiti evropskom i nacionalnom filmu, gdje ćemo u narednom periodu obogatiti kulturnu ponudu Kotora, i imati mogućnost da dodatno edukujemo mlađe naraštaje. Bitna je dodatna edukacija i promocija filmske pismenosti. U narednom periodu stojimo na raspoolaganju Opštini Kotor, ovaj projekat smo realizovali na osnovu inicijative koja je potekla u proteklom periodu, a siguran sam da ćemo slične inicijative kada je obogaćivanje kulturne ponude Kortora upitanju imati i ubuduće”, rekao je Bogdanović.

Direktor JU Filmski centar Crne Gore Sehad Čekić je naglasio da je ovo još jedan značajan dan za  kinematografiju Crne Gore.

,,Filmski centar je posvećen proizvodnji filmova međutim ta proizvodnja nema smisla ukoliko nemamo gdje da ih prikažemo. Nacionalnim programom 2018. smo predvidjeli da ćemo da krenemo u digitalizaciju i već na pola puta u realizaciji tog programa mi smo krenuli sa digitalizacijom. Tehnički uslovi su jedna vrsta preduslova da se realizuje sve ono što kinematografija može da pruži gradu kao što je Kotor. Prema planu kojeg imamo, sa postavljanjem tehnike koja digitalno prikazuje zvuk i sliku, da se organizuje ne samo projekcije filmova već i da se organizuju radionice za najmlađe, da se posveti pažnja najkvalitetnijem od svijetske proizvodnje i da se uradi mnogo toga da se formira filmska kultura na većem nivou”, dodao je Čekić.

Ukupna vrijednost projekta  je 80.000 pri čemu 30.000 eura obezbjeđuje Ministarstvo i 50.000 eura Filmski centar.  Sredstva će biti uplaćena na račun Opštine Kotor.

 

 

Podijeli na: