Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

13.02.2024
1795

POSJETA ŠKOLI EDUKO U KOTORU (AUDIO)

Snimajući emisiju “Radost” posjetili smo školu za intelektualni razvoj djece “Eduko” u Kotoru.
Predškolsko obrazovanje i vaspitanje ima najznačajniji uticaj na ukupan razvoj sposobnosti i formiranje ličnosti kod djece, a u ovoj školi se posvećuje pažnja upravo djeci tog uzrasta.
 Dočekale su nas Danijela Ivanović, magistarka poslovne psihologije i sertifikovana montesori predavačica i Đurđina Tadić, profesorica književnosti.
Zanimalo nas je da saznamo nešto više o  Eduko programu, koji se isključivo realizuje u Eduko školama, te onome što ga čini uspješnim i izdvaja od ostalih vaspitno-obrazovnih programa.
“Eduko program se zasniva na igri, odnosno na načinu koji je najprihvatljiviji i najlakši djeci da usvajaju nova znanja. Namijenjen je djeci uzrasta od 2 do 6 godina kada je njihov fizički, kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj najintenzivniji. Program je formiran uzrasno. Svaka grupa prelazi određeni nivo, te na sljedećem nivou nadograđuju prethodno stečeno znanje. Cilj naše škole jeste da završetkom pohađanja programa, intelektualna edukacija djeteta bude jedna zaokružena cjelina, te da dijete bude spremno za školske aktivnosti koje ga očekuju”, kazala je Ivanović i objasnila da se program u praksi pokazao kao izuzetno uspješan, jer se “bazira na podsticanju višestrukog razvoja djece, kroz razne aktivnosti na čijem je osmišljavanju i kreiranju radio veliki tim stručnjaka iz različitih oblasti: psiholozi, pedagozi, pedijatri, logopedi, defektolozi”.
Cilj je, napominje, da svaka od aktivnosti ima svoj tačan cilj i svrhu. Program je pristupio sa posebnom pažnjom različitim vrstama inteligencije, između ostalog verbalno- lingvističkoj, logičko-matematičkoj, a rade i na razvoju motoričkih sposobnosti kod djece”.
Ivanović je istakla da ono što ih izdvaja jeste i instagram stranica na kojoj roditelji mogu da dobiju odgovore na brojna pitanja iz različitih oblasti, vezanih za rast i razvoj djeteta.
“Imamo posebnu rubriku Riječ stručnjaka, gdje su roditelji u mogućnosti da dobiju nove i korisne informacije od specijalista iz oblasti medicine, edukacije i ostalih vezanih naučnih disciplina”, navodi Ivanović.
Školica “Eduko” je organizovana po grupama. Jaslena grupa je za djecu od 2 do 3 godine, čas traje sat vremena, dok su za  srednju i predškolsku grupu  predviđeni časovi u trajanju od 90 minuta, dva puta sedmično i uvijek u popodnevnim satima. Grupe su formirane sa manjim brojem đaka, da bi se obezbijedio kvalitetan rad i individualni pristup djetetu.
Intelektualni napredak djeteta prati socijalni i emocionalni napredak.
Tome se u ovoj školi, kako navodi Ivanović, posebno pridaje pažnja. Uz pomoć lutki Jovana i Lole djeci se na kreativan način predstavljaju situacije i doživljaji iz svakodnevnog života, te ostavlja prostor za njihovo otvoreno reagovanje, promišljanje i rješavanje određenih problema ili, pak, iskazivanje emocija.
Prisustvovali smo času predškolske grupe, gdje su nam se mališani pohvalili stečenim znanjem, koje su im prenijele  njihove Nela i Đina, kako od milošte zovu svoje učiteljice.
“Jako je zahtjevno raditi sa ovako malom djecom, ali uvijek uspijem da ih zainteresujem. Dječija iskrena ljubav i neiscrpna energija koju pružaju jeste podsticaj i pokretač da još više i uspješnije radimo. Program nam je raznolik, učimo brojeve, slova, te imamo poseban osvrt na praktičan život. Učimo ih da budu odgovorni i samostalni. Učimo obuvanje, prezuvanje, spremanje igračaka posle igre, zatezanje kreveta, pranje zuba i održavanje lične higijene”, kazala je predavačica Đurđina Tadić.
Dok smo bili na času, imali smo priliku da saznamo i koji kontinenti postoje, i što su to piramide,  i koje čudne životinje žive u Africi,  još mnogo toga. Poput slike kosmosa koja se nalazi na zidu školice, tako su i pitanja i interesovanja ovih mališana bila bez kraja.  
Međutim, našoj priči je došao kraj, a nastavak slijedi uskoro jer smo obećali da ćemo ponovo posjetiti školicu “Eduko”.

Emisiju možete poslušati na linku Radost.
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: