Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

18.09.2023
1359

POSADA BRODA SEA CLOUD POKLONILA PROTIVPOŽARNU OPREMU POMORSKOM FAKULTETU (AUDIO)

Članovi posade broda “Sea Cloud“ posjetili su danas Pomorski fakultet Kotor i tom prilkom ovoj vosokoškolskoj ustanovi donirali osam protivpožarnih odijela. 

Na vrijednoj donaciji zahvalio se dekan Pomorskog fakulteta, Špiro Ivošević. 

,,Zahvalnost dugujemo ovoj društveno odgovornoj kompaniji i alumnistkinji Pomorskog fakulteta i članici posade broda, Anastasiji Dodik. Ovo je samo jedan u nizu donacija koje smo dobili u proteklih nekoliko mjeseci. Od “Crnogorske plovidbe“ tokom uplovljavanja broda “Kotor“ u matičnu luku, dobili smo donaciju u vidu papirnih karata i dodatne opreme. Dio te opreme će biti prilagođen za vježbe u brodogradilištu “Adriatic 42“. Veliko je zadovoljstvo što je alumni klub, koji je formiran ove godine, na pravi način zaživio i da naši studenti sadašnji pomorci ili zaposleni u kopnenim službama, misle na instituciju koja im je obezbijedila edukaciju“, navodi Ivošević za Radio Kotor. 

Kapetan broda “Sea Cloud“ Johan S. za Radio Kotor kaže se nada da će studentima ova sigurnosna oprema, koju su oni koristili za treninge posade, poslužiti tokom praktične nastave. 

,,Studenti Pomorskog fakulteta Kotor su i članovi naše posade, a ovo je prilika da po prvi put posjetim ovu ustanovu. Impresioniran sam tehničkom opremljenoću i kompetentnošću profesora koje sam upoznao. Luka Kotor je jedna od najljepših i moja je omiljena luka na Mediteranu. Kotorski zaliv ima interesantne vjetrove i struje i veoma je zanimljiv i izazovan za manevrisanje brodom“, ističe  kapetan Johan. 

Alumnistkinja Pomorskog fakulteta i brodski ekonom (purser) na jedrenjaku “Sea Cloud“, Anastasija D.,  kaže da je svaki dolazak brodom u Kotor za nju poseban. 

,,Osjećam se ponosno kada putnicima i kolegama pokazujem grad gdje sam živjela i studirala. Radim na poziciji pursera i bavim se administrativnim poslovima na brodu, moje radno vrijeme zavisi od ulazaka i izlazaka iz luka a trebalo bi biti od 8 do 17 sati. Plovideni staž započela sam prije godinu i po, iako naša kompanija ima tri broda sve vrijeme plovim na brodu “Sea Cloud“. Moja kompanija rado zapošljava žene kao posadu, tako da  je osim mene na brodu i treća oficirka, dok je na “Sea Cloud 2“ chief oficir takođe žena“, kaže ona. 

Kako dodaje, čast joj je što je imala priliku da sa kapetanom, upraviteljem stroja i hotel direktorom posjeti Pomorski fakultet. 

Posadi broda “Sea Cloud“ prezentaciju o istorijatu i tehničkoj opremljenosti fakulteta održao je dekan Ivošević, a zatim su imali priliku da vide nautički i brodomašinski simulator.   

Emisiju možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: