Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

25.05.2023
987

PETRONE KOLAR: BOKA KOTORSKA U ZONI NAJVEĆE OPASNOSTI OD POŽARA, VODIMO RAČUNA O PREVENCIJI I ZAŠTITI

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, u saradnji sa opštinskom Službom zaštite i spašavanja Kotor danas je ispred Doma kulture “Niko Bilafer” u Stolivu organizovao kampanju podizanja svijesti građana/ki o prevenciji i zaštiti od požara.

Kako je za Radio Kotor podsjetila Lidija Petrone Kolar, načelnica Područne jedinice Direktorata za zaštitu i spašavanje Herceg Novi, svake godine u maju mjesecu organizuju predavanja o podizanju svijesti građana o prevenciji i opasnostima od požara, a ove, umjesto po trgovima Tivta, Kotora i Herceg Novog, Područna jedinica Direktorata za zaštitu i spašavanje Herceg Novi, kampanje organizuje po školama i mjesnim zajednicama, pa je tako za opštinu Kotor izbor MZ Stoliv, a za opštinu Tivat MZ Krtoli.

Kako ističe, nije slučajno što se predavanje o prevenciji i zaštiti od požara održava baš u Stolivu. Ona podsjeća na šumski požar koji je prošlog ljeta zahvatio brdo iznad ovog mjesta.

Oni su sa djecom Osnovne škole “Ivo Visin” sa Prčanja razgovarali o zaštiti i prevenciji od požara i dijelili im flajere “Šumski požari - bezbjednosna uputstva”.
“Tu piše kako se ponašati u slučaju požara, odnosno ako primjetite požar ili ukoliko se vaša kuća nalazi u blizini požara, ako je vaša kuća u šumi, šta raditi kada se požar ugasi itd. “ – objašnjava Petrone Kolar.

Ona ističe da je 95 odsto svih požara izazvano od strane čovjeka.

“Moramo da razvijemo svijest da ne palimo smeće, roštilj kada je zabrana paljenja na otvorenom, da ne bacamo pikavce, da okosimo oko svoje kuće. Kada počne požar svi zovu vatrogasce, a ne vode računa o svom dvorištu da li su uradili sve na prevenciji.
Prevencija je jako bitna” – ističe Petrone Kolar.

Zabrana paljenja na otvorenom, podsjeća, traje od 1. juna do 1. oktobra.

Ona je građane/ke podsjetila na broj vatrogasaca 123 i evropski broj za hitne situacije 112 i uputila apel da vode računa kako u svojim domovima i dvorištima, tako i svojoj okolini.

“Dovoljno je sjetiti se prošle godine kada su u istom momentu gorjeli Žvinje, Morinj, Kostanjica, Dražin vrt, Stoliv, ili 2017. godine kada smo morali pozvati međunarodnu pomoć, kada je gorjelo poluostrvo Luštica.
Moramo krenuti od sebe, da budemo svjesni na kakvom području živimo, da smo svjesni da se Boka Kotorska nalazi u zoni najveće opasnosti od požara, zajedno sa Podgoricom i Danilovgradom, da razmišljamo prije nego što zapalimo tu cigaretu ili prije nego se igramo sa vatrom” – poručuje Petrone Kolar.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: