Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

11.02.2024
532

PALANOVIĆ U SUSRET PROSLAVI ZNAČAJNIH JUBILEJA: DJECA I MLADI MARIJE BISTRICE SU NAŠ NAJVEĆI PONOS (AUDIO)

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

Gradska muzika Kotor bila je organizator koncerta duvačkih orkestara pod nazivom “Susret prijatelja” koji je održan minulog vikenda na terasi kotorske kafane “Dojmi”.

Osim Gradske muzike Kotor, u programu je učestvovalo Kulturno-umjetničko društvo “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice i Šibenska narodna glazba.

Pokrovitelj koncerta bila je Opština Kotor, a sponzor Turistička organizacija Kotor.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice Ivan Palanović je danas sa slušaocima/teljkama Radio Kotora u emisiji “Nedjeljni razgovor” podijelio značajne informacije o istoriji KUD-a, nastupima, izazovima, ali i planovima za budućnost.

Napominje da je naš sugrađanin, maestro Robert Homen došao na ideju da poveže Gradsku muziku Kotor i Limenu glazbu KUD-a “Lovro Ježek”, na obostrano zadovoljstvo.

“On već deset godina vodi našu limenu glazbu, a svakog vikenda je u Mariji Bistrici. Gostovanje u Kotoru bilo je prilika za druženje i muziciranje. Osjećali smo se kao kod kuće i proveli nezaboravne trenutke”, priča Palanović.

Ove godine, ističe, obilježavaju dva značajna jubileja-pola vijeka djelovanja Kulturno-umjetničkog društva “Lovro Ježek” i 130 godina djelovanja limene glazbe.

“Limena glazba potiče iz 1894. godine, a 80 godina je djelovala u sastavu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Mariji Bistrici. Osnivanjem KUD-a Lovro Ježek, nazvanog po prvom učitelju u školi prije mnogo godina, ušla je u njen sastav i posljednjih 50 godina djelujemo zajedno. Ja sam član orkestra više od 50 godina. Počeo sam tako što sam svirao hornu, a moj djed i otac takođe su bili članovi orkestra”, pojašnjava naš sagovornik.  

U ovom trenutku KUD broji 160 članova svih starosnih dobi. Ima folklornu sekciju koja ima četiri grupe, tri dječje i jednu odraslu, dvije duvačke grupe i mali vokalni sastav.

Palanović navodi da im je najveći problem bio da nakon korone vrate ljude i ponovo ih zainteresuju da sviraju i plešu. 

“U to vrijeme, iz našeg KUD-a otišlo je pedesetak članova/ica, a prije korone imali smo ih 230. Najveća  folklorna grupa je, nažalost, prestala sa djelovanjem. Po prestanku pandemije počeli smo ponovo raditi, a fokus smo stavili na djecu i mlade. Danas, na sreću, imamo njih 80, uzrasta od 4 do 15 godina, koji su podijeljeni u tri grupe”, dodaje Palanović.

Do proslave jubileja u novembru ih, kaže, očekuje mnogo posla.

“U planu je trodnevni program, svečana sjednica KUD-a, koncerti i nastupi svih naših sekcija. Prvi sastanak bi upravo trebao biti narednih dana, kako bismo sa nekadašnjim članovima/icama razgovarali o ponovnom uključivanju u program obilježavanja naše proslave, prikupili stare fotografije, snimke, jer smo za ovu priliku planirali i štampanje prigodne monografije. Predviđeno je da sa probama startujemo u martu kako bi sve bilo spremno i uigrano do novembra. Radujem se susretu sa svim učesnicima/ama, pripremama i nastupima koji slijede, a u međuvremenu ćemo nastupati u okviru naših tradicionalnih, folklornih smotri u Mariji Bistrici i okruženju”, poručio je Palanović.

 

Emisiju možete poslušati na linku Nedjeljni razgovor.

 

Podijeli na: