Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

29.09.2023
901

OTVOREN FESTIVAL DANI NAUKE I INOVACIJA U KOTORU

Festival “Dani nauke i inovacija u Kotoru” koji organizuje Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Opštinom Kotor, svečano je otvoren danas u crkvi Svetog Duha.
 
Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.
 
,,Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da govorim na prvom festivalu nauke u Kotoru, uz veliku zahvalnost dekanici Tatijani Dlabač i kolektivu Pomorskog fakulteta, na izuzetnoj posvećenosti. Dogovorili smo se da u narednim godinama ovaj festival raste i preraste ovaj u Podgorici i da cijeli grad bude jedna laboratorija na otvorenom. Kotor ima tri univerzitetske jedinice Pomorski fakultet, Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Institut za biologij mora, pa smo time ispunili i uslov da imamo i autonomni univerzitet, ali ono što je naše opredjeljenje je da znanje, nauku, školovanje i inovacije, istaknemo kao prioritet ovog grada”- istakao je Jokić.
 
Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, podsjetila je da se Dani nauke u Kotoru, održavaju u okviru 11. festivala Dani nauke i inovacija u Crnoj Gori.
 
,,Inicijativa za održavanje festivala je potekla sa Pomorskog fakulteta, ali su veliku podršku dali Opština Kotor, privrednici, NVO sektor i obrazovne ustanove, tako da dvodnevni festival u Kotoru i cjelokupni program u okviru Dana nauke u Crnoj Gori, zapravo nam govore šta mogu da urade kada se udruži akademska zajednica sa državnom upravom, lokalnom samoupravom, privredom i civilnim sektorom, a sve to na radost i korist naše djece”, kazala je između ostalog ministarka Šćepanović.
 
Prisutne je pozdravila i dekanica Pomorskog fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač.
 
,,Pomorski fakultet već duži niz godina za sve aktivnosti  ima veliku podršku Opštine Kotor. Imamo ideje a kada one naiđu na podršku onda ih je lako realizovati. Naša osnovna ideja je bila da najveći dio aktivnosti bude u Starom gradu. Pomenuću Državni arhiv i Pomorski muzej, koji su velika spona sa onim što jesmo, pomorstvo i Pomorski fakultet imaju svoje nasljeđe koje se ogleda u onome što radi arhiv i što prezentuje muzej”, navela je Dlabač, koja se zahvalila svima koji su podržali Dane nauke u Kotoru.
 
Ovom prilikom potpisan je memorandum o saradnji Pomorskog fakulteta Kotor sa  Zajednicom Italijana u Crnoj Gori i Državnim arhivom Crne Gore.
 
Moderatorka je bila doc. dr Zorica Đurović, a u muzičkom dijelu programa nastupile su učenice ŠOSMO “Vida Matjan”, Vjera Radulović i Anja Miljenović.
 
Nakon svečanog otvaranja uslijedio je obilazak kreativnog haba, koji je  danas i sjutra centralno mjesto prezentovanja naučnih i tehnoloških dostignuća.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: