Društvo

16.06.2022
1872

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA POVODOM DODJELE LUČA U KOTORSKOJ GIMNAZIJI

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća Gimnazije Kotor povodom dodjele diploma “Luča”, najprestižnijeg priznanja za srednjoškolce u Crnoj Gori, održana je sinoć u amfiteatru te obrazovne ustanove.

Direktorica Slavica Stupić tom prilikom je kazala da je Gimnazija Kotor “iznjedrila generacije uspješnih kulturnih i javnih radnika, naučnika i umjetnika, ljekara, inženjera i onih koji su svoje profesije vezali za poboljšanje kvaliteta života u našem gradu ili su pronosili slavu Kotora gdje god da su živjeli i radili”.

Kako je kazala, nije bila učenica kotorske Gimnazije, ali je kroz dvodecenijsko iskustvo razumjela i osjetila sa kolikim se obavezama i odgovornostima suočavaju, kako nastavno osoblje, tako i učenici/e.

“Naučila sam da je ključ uspjeha u ispravnoj motivaciji i disciplini. Zato sam se kao profesorka trudila da usmjeravam učenike na fokusirani rad, posvećenost i odgovorno ponašanje, što i sada radim, zajedno sa svojim kolegama. Praktikujemo pojedinačan pristup svakom učeniku, kako bi svi aspekti bili sagledani i ispoštovani”, pojasnila je Stupić.

Poručila je maturantima da jsu iza njih četiri godine pune izazova, uspona i padova, koje su zajedno sa svojim profesorima i roditeljima uspjeli da prebrode.

“Svjetlost vaših rezultata je dio portreta ljepote koji su za vas istkali mlađi učenici ove škole. Kroz “Portret oslikan svjetlošću” oni vam šalju još jednu Andrićevu misao kao poruku da putujte i brodite, da ne ostavite želju burnih mora, ni polja ni gustih šuma. Milije je Bogu da vas vidi gdje vam je život pjesma i ples”, navela je Stupić.

Maturante je pozdravio i potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević.

“Čestitam na postignutim rezultatima i želim uspješan upis na fakultet i početak studija. Kotorska Gimnazija baštini izuzetno dugu tradiciju kotorskog i bokeljskog školstva, što je značajna osnova za nastavak usavršavanja. Nadam se da ćemo mi u lokalnoj samoupravi, kao i do sada biti pouzdan partner ovoj obrazovnoj ustanovi, te da ćemo vam nakon završenih studija omogućiti povratak u svoj grad, obezbjeđujući vam radna mjesta”, poručio je Kovačević.

U ime maturanata prisutne je pozdravila Kristina Kamenarović.

“Ovo je trenutak kada postajemo svjesni da ništa ne traje zauvijek, da se baš danas zatvara važno poglavlje u našim životima, a već sjutra otvara neko novo. Maštali smo o ovom danu, a sada ostajemo bez riječi. Emocije u nama se smjenjuju kao godišnja doba, obuzima nas osjećaj ponosa na sve što smo postigli, ali i nostalgije za onim što ostaje. Prisjećamo se kako smo prije par godina pripremali program maturantima, a danas ovi mlađi to rade za nas. Uz muziku i stihove smo ispraćali, a danas nas ispraćaju”, rekla je Kamenarović.

 “Luču 1” dobili su Vasilije Vuksanović i Nastasija Barović, dok su dobitnici  “Luče 2”:  Vujadin Čejović, Andrea Kovačić, Glorija Ilić, Anja Ivanović, Divna Ivanović, Petra Nerić, Tamara Joksić, Ognjen Tabaš, Jovana Jokić, Martin Mihaliček, Maja Vulović, Kristina Kamenarović, Ana Kaluđerović, Nađa Delić, Laura Mačić, Mia Ognjenović, Jovana Dojčinović, Danijela Pejaković, Nađa Radević, Katja Radovanović, Jovana Stijepović, Anja Ružić i Luka Neškov.

U okviru svečanosti upriličen je multimedijalni program “Portret oslikan svjetlošću” dramsko – recitatorske sekcije Gimnazije Kotor, u kome su učestvovali: Anastasija, Dubravčević, Ksenija Jovović, Nikola Vukšić, Luka Lukačević, Luka Smardžić, Uroš Knežević, Damjan Nikolić, Anastasija Đurđica, Iva Moškov, Lorena Janković, uz mentorstvo profesoricaMarije Jeftić,  Ljljane Odže i Ljiljane Čolan.

Svečanoj sjednici prisustvovali su još i predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, te sekretar Sekretarijata za opštu upravu, Ognjen Vukasović.

Tekst i foto Tamara Vuković

Podijeli na: