Društvo

30.09.2020
706

ODRŽANA RADIONICA O DOBROBITI ŽIVOTINJA

"Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja" naziv je projekta koji sprovodi Društvo za zaštitu životinja "Podgorica" uz podršku Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Radionica u okviru ovog projekta održana je danas u hotelu Cattaro.

Prisutne je sa projektom upoznala koordinatorka, predsjednica Društva za zaštitu životinja "Podgorica" Svetlana Manojlović.

,, Ovaj projekat  podrazumjeva multidisciplinarni pristup edukaciji zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima, azilima i skloništima za životinje, NVO sektoru, volonterima kao i informisanju populacije u Crnoj Gori. Ova radionica je dio prve cijeline projekta i obuhvata prioritetne probleme zaštite dobrobiti životinja u dijelu organizacije poslova i rada prduzeća i organizacija, planiranja i donošnja jasnih procedura, obavljanja i praćenja aktivnosti u ovom sektoru. Takođe i menadžmenta u poslovima kontrole populacije napuštenih životinja naračito pasa sa osvrtom na pse koji borave u azilima i skloništima”, kazala je Manojlović.

Predavanje je održao predsjednik Društva prijatelja životinja i ljubimaca Pančeva Ivan Kurajov, koji je iznio ključne probleme iz ove oblasti sa kojim se susrećemo u Crnoj Gori i regionu.

,, Ono što najviše muči lokalne samouprave u Crnoj Gori su isplate odšteta za ujede napuštenih životinja odnosno pasa koji se nalaze na javnoj površini. Jedan od glavnih problema je prilično zastarela  i neusklađena pravna regulative, i koji određuju pravila ponašanja lokalne samouprave za štetu načinjenu na javnoj površini. Već godinu dana u Crnoj Gori postoji pravilnik o obilježavanju životinja  što predstavlja dobru praksu. Dok su ključni problemi sa kojima se susreću prihvatilišta za životinje kako u Crnoj Gori i regionu loša opremljenost tih ustanova i slaba obučenost osoblja”, istakao je Kurajov.

Na ovoj radionici učesnici su bili predstavnici institucija i volonteri iz Herceg Novog , Kotora i Tivta.

  

Podijeli na: