Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

17.09.2023
1403

ODLUKA O SUFINANSIRANJU RADOVA NA SPOLJNIM DJELOVIMA STAMBENIH ZGRADA SPREMNA, KONKURS NAKON USVAJANJA

O Odluci o obimu i vrsti dopuštenih radova i uslovima i načinu sufinansiranja radova na spoljnim djelovima stambenih zgrada razmatraće se na sjednici Skupštine opštine Kotor, nakon čega će biti raspisan konkurs koji podrazumijeva sufinansiranje od strane Opštine Kotor do 50 odsto, izuzetno do 80 odsto za objekte koji su od kulturno-istorijskog značaja za nasljeđe grada. To je kazala za Radio Kotor Jelena Franović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora. Napominje da je Odluka namijenjena višeetažnim stambenim zgradama.

“Proces je najavljen početkom godine, međutim trebalo nam je vremena da nađemo način kako da realizujemo ovaj segment. U Podgorici postoji agencija koja djeluje pri Opštini i bavi se ovim stvarima, što kod nas nije slučaj. Odluka je spremna za sljedeće skupštinsko zasijedanje” – navodi Franović.

Napominje da će stambene zgrade morati da imaju formiranu Skupštinu stanara i neće smjeti da imaju zabilježbu bilo kakvog nelegalnog dijela objekta, kako bi mogli na konkurišu.

Bodovanje se obavlja na osnovu konkursa.

“Kad bude raspisan konkurs, skupštine stanara će moći da podnesu zahtjev, a mi smo izradili pravilnik na osnovu kojeg će se bodovati određene zgrade. Npr. zona Starog grada najviše će biti bodovana, zatim bodovaće se trenutno stanje fasade i na osnovu toga će se i praviti lista prioriteta ko će da dobije sufinansiranje” – objašnjava Franović.

Navodi da će građani i građanke biti blagovremeno obaviješteni preko Lokalnog javnog emitera “Radio Kotor”, te preko sajta Opštine Kotor.

Odlukom o obimu i vrsti dopuštenih radova na spoljnim djelovima stambene zgrade određuje se obim i vrsta dopuštenih radova na spoljnim djelovima stambene zgrade i propisuju prava i obaveze etažnih vlasnika zgrade u održavanju spoljnih djelova zgrade.

Spoljni djelovi zgrade su: fasada, krov, table sa nazivima ulica i kućnih brojeva, kao i svi drugi elementi koji se nalaze na fasadi zgrade, terase, prozori, izlozi, portal, vrata i drugi otvori na zgradi, oluci i drugi građevinski elementi zgrade koji su vidljivi sa javne površine.

Etažni vlasnik je pravno ili fizičko lice, koje je vlasnik stana odnosno poslovnog prostora.

Odluku je moguće pogledati na sajtu Opštine Kotor www.kotor.me

Javna rasprava o Nacrtu Odluke o obimu i vrsti dopuštenih radova i uslovima i načinu sufinansiranja radova na spoljnim djelovima stambenih zgrada trajala je do 9. avgusta.

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

Podijeli na: