Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

09.02.2020
1032

O.GOJKO PEROVIĆ: POLITIČARI DOĐITE MEĐU NAROD PA ĆE VAM BITI JASNO ŠTO SU SVETINJE

Grbaljski manastir Podlastva bio je i večeras litijsko odredište brojnih vjernika koji su stigli iz pravca Kotora (predvođeni arhijerejskim namjesnikom bokokotorskim, protojerejem – stavroforom Momčilom Krivokapićem i rektorom Cetinjske bogoslovije, protojerejem – stavroforom Gojkom Perovićem) i Budve, kako bi izrazili protest protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Dvije kolone, nakon nekoliko sati hoda, srele su se u 18 časova. Obraćajući se pred manastirom o. Perović je poručio da „političari moraju da shvate da ne mogu ratovati protiv svetinja“.

On je kazao i da svešteni hod kroz grbaljsku ravnicu i onaj iz pravca Paštrovića i Budve ne znači zastupanje nijedne zemaljske politike, zbog čega je, nastavio je, "ova litija sveta rijeka“.

„Kaže Sveto pismo otvrdnulo srce političarima koji nisu shvatili što to znači kada narodu treba svetinja. Druga slična priča koja se odvijala na ovim našim prostorima je ona kada se opet pojavio jedan političar koji nije razumio narod i počeo da ga tjera sa sve četiri strane da ruši crkve, ukida molitvu, skida zvona sa crkava, pali crkvene knjige, a onda se desilo ono što je rekao Njegoš: „Što se nešće u lance vezati to se zbježa u ove planine da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu slobodu“. I ta politika je ostala u dubinama prošlosti, a taj narod koji se zbježa u planine da čuva svetinju, ostao i opstao. Ovdje pred ovom grbaljskom svetinjom molimo se Bogu da treća priča na početku 21. vijeka bude bolja i da političari shvate da ne mogu ratovati protiv svetinje. Da ne mogu svetinje trpati u neke prolazne dnevne politike koje se mijenjaju iz časa u čas. Mi smo svjedoci da ljudi koji vladaju ovom zemljom su tako lako mijenjali i politike i ideologije. I to nije tema za pred ovu svetinju, i nikad ne bi bila tema da nije ovoga zakona. A sada kažemo, mijenjajte, radite šta hoćete, samo ne dirajte svetinje, jer mi ne damo naše svetinje. Ono što tražimo, što je rečeno prostim srpskim jezikom - ne damo svetinje, to je upisano u deklaracije svih modernih država zadnjih 200 godina. Politika na jednu, a Crkva na drugu stranu, to se zove sekularna država. I mi se danas borimo za poštovanje Ustava ove zemlje, koji baš tako kaže, država i politika na jednu, a svetinje na drugu stranu. Nema toga ko može zaustaviti litije i molebane i ovaj naš legitimni građanski protest. Ništa nas ne može umoriti. I ako neko kaže iz vrha vlasti da su ove naše litije gubljenje vremena, odavde im poručujemo da su takve priče gubljenje vrmena. Neka nam to ne pričaju. Dođite među narod pa će vam biti jasno i što su svetinje i kako se čuvaju“, poručio je o. Perović.

Ispred Odbora za odbranu svetinja u Grblju obratio se Stefan Spasojević koji je osudio one koji su se „u svojoj gordosti usudili da se drznu na ono što jedino nisu uspjeli da nam otmu niti da oskrnave“. To je kako je naveo „zid od kojega više nema nazad, nego samo naprijed“. „To je zid ovog manastira Podlastve, manastira Savine, manastira Ostroga, Cetinjskog manastira i svih naših crkava i manastira. Naših svetinja koje smo obnovili, osveštali i Gospodu prinijeli, a koje bezbožna vlast u Podgorici hoće da nam otme... Neka čuje onaj koji je umislio da je Bog i kojem je malo što je poharao sve zemaljsko, a sada bi da otima i ono nebesko. Neka čuje da mi ne odustajemo, da mi ne damo naše svetinje, da našim litijama kraja biti neće, sve do povlačenja ovog sramnog zakona... Pobijedićemo jer je s nama Bog, jer na kraju krajeva, ništa je sa Hristom sve, a sve je bez Hrista ništa “, poručio je između ostalog Spasovjević.

(Foto : Andrea Ševaljević)

Podijeli na: