Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

28.01.2020
594

NAGRADNI KONKURS - LJEPOTA KRISTALA 2020.

Takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“, u kojem učestvuje 138 učeničkih ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz čitave Crna Gore, u organizaciji Zavoda za metrologiju, počinje sjutra.

Takmičenje „Ljepota kristala“ Zavod za metrologiju organizuje drugu godinu zaredom, u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namijenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Takmičenje je namijenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola.

Na konkursu „Ljepota kristala 2020“ prijavilo se preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz: Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Cilj takmičenja je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i naučnom metodologijom istraživanja.

Takmičenje se organizuje u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole - sinteza i kristalizacija dvojne soli.

U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala. Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće.

Zadatak tročlanih takmičarskih ekipa je da u roku od devet sedmica, koliko traje takmičenje, dobiju što veći i pravilniji monokristal.

Dobijene kristale, tokom aprila ove godine ocijeniće stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa, kada će i biti proglašeni pobjednici konkursa.

Svim članovima pobjedničkih timova 20. maja 2020. biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Podijeli na: