Društvo

20.01.2021
614

MORINJANI NEZADOVOLJNI SMANJENJEM BROJA LINIJA GRADSKOG PREVOZA

Početkom decembra broj linija gradskog prevoza prema Kostanjici je smanjen na po šest polazaka radnim danima, i četiri polaska vikendom.

Predsjednik Mjesne zajednice Morinj Špiro Vulović,  za Radio Kotor kaže da je gradski prevoz u ovom dijelu opštine višegodišnji problem.

,, Mještani najviše primjedbi imaju upravo na gradski prevoz, za šta je odgovorna Opština. Problem je višegodišnji, a krajem prošle godine smo došli u situaciju da posljednji autobus iz Kotora prema Kostanjici imamo u 15 sati i 15 min, što je nedopustivo. Po tom pitanju ćemo morati preduzeti drastičnije mjere i naći neko drugo  rješenje. Ako je prevoznik potpisao ugovor sa Opštinom i uzeo koncesiju za tu liniju, to mora i da ispuni. Godinama već je praksa da se taj prevoznik redovno pojavi na tenderu, redovno potpiše i prihvati sve uslove, a zatim radi kako njemu odgovara a na štetu mjestana.

Opština mora da nađe način da ga obaveze da radi prema ugovoru, ili da pronađu drugog prevoznika, ali taj problem moramo riješiti prije početka sezone”, naglasio je Vulović.

Stanovnik Kostanjice Ivan Brković ističe da su mještani potpisivali peticije i pokretali razne inicijative, ali da nisu uspjeli da postignemo dogovor sa prevoznikom i Opštinom.

Mještanin Obrad Pavlović dodaje da je nečuveno da na početku treće decenije 21. vijeka, susrećemo sa problemima sa gradskim prevozom.

,, Prevoznik Blue line je godinama radio mnoge nezakonite stvari, nekad smo dobili odgovor da je to samovolja vozača, što apsolutno nije istina. Apelujem na opštinske organe da povedu računa o našem problemu, pa neka završe saradnju sa ovim prevoznikom ako on već ne ispunjava uslove , valjda će se pojaviti neko drugi. U slučaju da  ne nađu drugog prevoznika, neka nam dozvole da međugradske linije uzimaju putnike na prostoru naše mjesne zajednice, jer je do sada to bilo zabranjeno, tako da smo direktno ugroženi”, poručio je Pavlović.

Morinjanin  Srđan Lainović za Radio Kotor kaže da nije logično da u zimskom periodu kada je stanovništvu najviše potreban prevoz, se ukidaju linije.

Sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar za naš radio kaže da je pripremljen Nacrt odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji opšine Kotor, te da će se nakon njegovog usvajanja raspisati javni oglas i donijeti novi plan linija.

,,To je bila naša obaveza s obzirom da se promijenio Zakon o komunalnim djelatnostima, a obavljanje gradskog prevoza je jedna od komunalnih djelatnosti. Taj zakon je propisao da se sprovodi javni oglas po pitanju odabira  ko će da vozi gradske i prigradski linije, a mi smo sve napisali u odluci koja treba da se nađe pred odbornicima na narednom zasjedanju lokalnog parlamenta. Moram napomenuti da su sve linije do sada koje vozio prevoznik Blue line istekle, s obzirom na promjenu zakona, tako da  mi ne možemo bez naše nove odluke sprovesti javni oglas i izabrati novog prevoznika”, pojasnila je Lompar.

Ona je dalje dodala da za sada postoji samo jedan autoprevoznik koji ima licencu  ali  da se nadaju će do raspisivanja javnog oglasa i neki drugi prijevoznik aplicirati za licencu kod ovog Sekretarijata.

,, Razumijem građane  ali i oni moraju shvatiti da prije nego što se Odluka usvoji na mi ne možemo da sprovedemo javni oglas niti da donesemo novi plan linija. Za novi plan linija konsultovaćemo stanovništvo i mjesne zajednicame ali moramo biti na neki način svjesni da moram naći zajednički interes”, zaključila je Lompar.

Odgovor od prevoznika ,,Blue Line" još uvjek nismo dobili, kada stigne na našu adresu blagovremeno ćemo ga objaviti.

Podijeli na: