Društvo

25.11.2021
239

MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA IZ OBLASTI POMORSTVA U KOTORU

Prva Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorstva pod nazivom 1st Kotor International Maritime Conference, održaće se sjutra i prekosjutra u našem gradu. Konferenciju organizuje Pomorski fakultet Kotor u okviru obilježavanja 62 godine rada i postojanja te obrazovne ustanove, dok su suorganizatori Opština Kotor i Privredna komora Crne Gore.

Prema riječima prodekanice za nastavu prof. dr Milene Dževerdanović Pejović, u okviru 11 sesija, tokom dva dana konferencije, biće izloženo više od 60 naučnih radova.

,,Najavljen je dolazak velikog broja učesnika kako iz Crne Gore tako i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Poljske i Gruzije. Zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom, izlaganja će biti organizovana kombinovano- uživo i putem Zoom platforme.

Glavna tema konferencije je pomorstvo, a sam epitet pomorski nosi jednu veliku težinu i veliki značaj, pa smo smatrali smo da Pomorski fakultet Kotor ima odgovornost da pozove se subjekte koji su uključeni u proces obrazovanja i obuke pomoraca, kao i predstavnike svih institucija koje se bave pomorstvom u Crnoj Gori. Od jedne visoko-obrazovne ustanove kao što je naš Fakultet, se i očekuje da okuplja stručnjake iz oblasti pomorstva, resornih ministarstava kao što je Ministarstvo kapitalnih investicija, zatim Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture nauke i sporta, te da svi učesnici okruglih stolovaiskažu svoje mišljenja o aktualnim temama iz pomorske struke”- kaže Dževerdanović Pejović.

Otvaranje konferencije planirano je za sjutra u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, a zatim će učesnici naučne radove izlagati u hotelu Cattaro, gdje će biti održana i tri okrugla stola, drugog dana konferencije.

,,U uvodnom dijelu prisutne će najprije pozdraviti dekan Pomorskog fakulteta Kotor Špiro Ivošević, zatim će govoriti predstavnici Ministerstva kapitalnih investicija, Opštine Kotor, Privredne komore Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Instituta modernih tehnologija Crne Gore. Drugog dana konferencije planirani su okrugli stolovi na temu obrazovanje i obuke pomoraca, gdje ćemo okupiti predstavnike školskih i obrazovnih institucija srednjoškolskog i visokog obrazovanja, predstavnike pomorskih organizacija, resornih ministarstva. Osim ove sesije koja je planirana u subotu (27.11.) u terminu od 9 do 11 sati, planirana su još dva okrugla stola na temu plavog rasta i inovacija u tom sektoru, kao i okrugli sto na kojem će se govoriti o budućim mogućnostima saradnje i umrežavanje svih institucija, koje se bave pomorstvom, što je i glavni cilj ove  naučne konferencije”- dodaje Dževerdanović Pejović.

Ovaj naučni skup u svom nazivu sadrći riječ “prva”, što kako ističe viši naučni saradnik Pomorskog fakulteta dr Stevan Kordić, nije slučajno.

,,Namjera  organizacionog odbora ove konferncije je da i dalje organizujemo ovakve naučne skupove, a odlučićemo u narednom perodu da li ćemo to raditi svake godine ili svake druge, u zavisnosti od interesovanja i mogućnosti.

Zbog pandemije korona virusa do sada smo sve naučne skupove održavali isključivo online, a ova konferencija  je najambiciozniji pokušaj, da se u ovako otežanim okolnostima organizuje jedan naučni skup. Pozitivno smo iznenađeni interesovanjem naših kolega da prisustvuju i daju svoj doprinos, bilo da će prisustvo lično ili će svoje radove izložiti preko online platforme. Pomorski fakultet Kotor će svakako  truditi da i u budućnosti okuplja eminentne stručnjake, koji se bave naučnim pitanjima iz oblasti pomorstva”- zaključio je Kordić.

 Foto: www.kimc.ucg.ac.me 

Podijeli na: