Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

24.05.2023
657

MATKOVIĆ: UPRKOS BROJNIM AKTIVNOSTIMA U CILJU SUZBIJANJA, UPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI U PORASTU

Zabrinjavajući je podatak da, uprkos velikom broju apela, radionica, različitih projekata o štetnosti i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci i konstantnom radu na podizanju svijesti o sprječavanju širenja bolesti zavisnosti,  upotreba psihoaktivnih supstanci u svijetu, a i kod nas konstantno raste. To je gostujući u emisiji “Medikament” Radio Kotora, kazala socijalna radnica i grupna psihoterapeutkinja, Nada Matković.

,,Možemo reći da se radi o epidemijskom karakteru bolesti zavisnosti. Kod nas u Crnoj Gori ne postoji odjeljenje gdje mogu da se liječe mladi zavisnici, a njih je nažalost, sve više. Bolesti zavisnosti, ne samo da uništavaju zdravlje i život pojedinca, već razaraju cijelu porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Sve je više stresa i depresije, anksioznosti kao i drugih psihičkih problema sa kojima se mladi susrijeću, što uzrokuje da je sve veći broj osoba koje se okrenu alkoholu i narkoticima, kao i drugim psihoaktivnim supstancama u namjeri da ublaže i prevaziđu ta stanja, a s druge strane, veoma lako ulaze u bolesti zavisnosti”, pojašnjava Matković.

Kako navodi, u saradnji sa Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti, prije desetak godina, sprovedeno je istraživanje u kotorskim školama.

,,Tada smo dobili podatke koji se ne razlikuju mnogo od podataka u svijetu i zemljama okruženju, da mladi prvi put od 12, 13 godina probaju alkohol i to 40% ispitanika kod kuće za vrijeme rođendana, vjerskih ili državnih praznika. Ispitanici iz srednje škole kazali su da konzumiraju alkohol jednom ili više puta tokom sedmice, a obično tokom izlaska u grad i uz to da uzimaju i još druge supstance. Negdje oko polovine mladih je probalo marihuanu što je frapantan podatak. Iz mog iskustva u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici, dolazim i do podataka da mladi veoma rano probaju i čak ulaze u bolesti zavisnosti sa nekih šesnaest godina”, ističe Matković.

Ona dodaje da su problemi sa bolestima zavisnosti sve veći, a da se m,i kao društvo ,teško nosimo sa tim.

,,Ne postoji podjela na lakše i teže droge, sve su teške i opasnae, jer izazivaju zavisnost. Kocka je takođe jedan od velikih problema,  a svaka četvrta osoba, uzrasta od 18 do 26 godina, je zavisnik od igara na sreću. Postoji više razloga koji uzrokuju nastanak bolesti zavisnosti. Jedan od vrlo važnih je pritisak vršnjaka u adolescentskom dobu, gdje mladi podliježu pritisku, a takođe veliki problem predstavlja dostupnost droge koja je rasprostranjena svuda i nije skupa. Neki od razloga zašto mladi ulaze u bolesti zavisnosti su i nakon traumatičnih događaja, kao što su problemi sa raskidom ili razvod partnera, zatim, gubici bliske osobe koji izazivaju osjećaj tuge, pa nerjetko traže spas u alkoholu i drugim psihoaktivnim supstancama. Takođe, razlog mogu biti i traume iz djetinjstva kada je dijete iskusilo neki vid fizičkog, psihičkog, verbalnog ili seksualnog nasilja”, kaže Matković.

Kako ističe,  postoji stereotip da je kokain droga bogatih i da ne izaziva zavisnost, što je loše uvjerenje.

,,Sve droge izazivaju zavisnost, koja se dugotrajno i teško sliječi, dok se dugoročne posljedice zavisnosti odražavaju, kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje mladih. Kod tih osoba često dolazi do razvoja vaskularnih oboljenja i podložne su HIV-u”, zaključila je Matković.

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Privatna arhiva

 

Podijeli na: