Društvo

10.10.2021
274

MAMIN I BEBIN KLUB: DA OTKLONIMO NEDOUMICE U VEZI SA RODITELJSTVOM, DA POMOGNEMO JEDNI DRUGIMA I EDUKUJEMO SE NA RAZNIM POLJIMA

Nevladina organizacija „Mamin i bebin klub“ koju je osnovala Andrea Jovović sa Cetinja počela je sa radom prije dvije godine.

„ Nakon što sam rodila prvo dijete u meni se javila želja da se družim sa drugim majkama i budem aktivna i na nekom drugom polju pa sam došla na ideju da pokrenem naša druženja koja su podrazumijevala i edukacije različitog tipa, a prva radionica u našoj organizaciji je održana krajem avgusta 2019. godine“ – kaže Andrea koja je bila gošća naše dječje emisije „Radost“.

Prema njenim riječima, kovid period je aktivnosti koje su planirali prekinuo, ali je u planu da druženje nastave, kada epidemiološka situacija bude povoljnija. 

Na pitanje: zbog čega je mlade mame najčešće kontaktiraju, odgovara da one koje se prvi put ostvaruju u ovoj ulozi zanima sve u vezi sa roditeljstvom. „ Logično je da su one najzainteresovanije da dobiju sve informacije – od zdravlja djeteta, preko sopstvenog do brojnih drugih savjeta i tehničkih detalja. Mi smo se trudili da kontaktiramo osobe iz struke koje su bile voljne da volonterski održe predavanja i mislim da smo tokom održavanja radionica uspjeli da budemo korisni svima koji su došli da saznaju odgovore na pitanja“ – kaže Andrea koja dodaje da je u ovom trenutku tridesetak članica „Maminog i bebinog kluba“.

Žena koja postaje majka potpuno mijenja način života i njen fokus je, praktično, isključivo na djetetu. „ Zato je jako važno da u ovom periodu dobije prave stručne savjete ali je neophodno da se, u skladu sa mogućnostima, bavi i drugim oblastima koje su joj interesantne ili korisne. Pošto sam ja računovođa, svojevremeno sam došla na ideju da zainteresovanim majkama ponudim besplatan kurs iz materijalnog knjigovodstva. To je edukacija koja može biti korisna svima, u bilo kojoj sferi – trgovine, kancelarijskog posla, formiranja budžeta....Morate znati te neke osnovne stvari koje se tiču finansija, pa nije bilo ni važno iz koje struke majka dolazi. Smatrala sam da je to jako korisno za edukaciju i da je stimulativno za svaku ženu. Trudila sam se da dajem baš praktične savjete iz oblasti poslovanja. Ukupno osamnaest žena se prijavilo za kurs i bila sam zaista presrećna“ – priča Andrea.

Ova organizacija ima i humanitarni karakter pa je tako u nekoliko navrata organizovana pomoć za one kojima je najpotrebnija.

„ Rado se sjetim da smo svojeveremno napravili okupljanje za dječicu čije su mame članice kluba. Bilo je puno djece, imali smo podršku različitih firmi i organizacija i to je bila jedna fenomenalna žurka. Sve se odvijalo u susret periodu korone, pa nažalost, još uvijek nije bilo sličnih okupljanja. No, nadamo se da će u narednom periodu biti bolje. Što se tiče humanitarnog karaktera organizacije, kada vam se neko obrati za pomoć – logično je da ćete uraditi sve da pomognete. Niko od nas ne zna kada će doći u situaciju finansijske krize i vrlo je važno da se nađemo jedni drugima. Trudila sam se da u skladu sa mogućnostima pokušam da dođem do informacije o dostupnim radnim mjestima za mlade mame, jer znam da je jako teško obezbijediti finansijska sredstva za život, naročito kada je u pitanju samohrani roditelj “ – kaže Andrea.

U ovom periodu, dodaje još jednom,  nema aktivnosti ali su u Klubu otvoreni za saradnju, komunikaciju i razmjenu iskustava.

Zainteresovane mame do sada realizovane aktivnosti mogu ispratiti na sajtu mibklub.me , a mogu ih kontaktirati i putem instagrama – na profilu  @mamin_ i_ bebin _klub  kao i putem mejla andrea.mib@gmail.com.

Reprizu emisije „Radost“ u okviru koje je sa Andreom Jovović razgovarala Jelena Kljajević možete poslušati u utorak 12. oktobra u 19 i 30.

 

 Foto: privatna arhiva

Podijeli na: