Društvo

10.04.2020
87

LAZOVIĆ: IZLIJEČENA JOŠ DVA OBOLJELA, TROJE NA RESPIRATORU

 

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore trenutno je hospitalizovano 11 pacijenata, koji se liječe od virusa korona, dok su u jedinici intenzivne njege četiri pacijenta, kazao je šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, na redovnoj konferenciji. Danas su otpuštena još dva pacijenta, koji su negativni na kovid-19.

Izliječena još dva oboljela, troje na respiratoru

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore trenutno je hospitalizovano 11 pacijenata, koji se liječe od virusa korona, dok su u jedinici intenzivne njege četiri pacijenta, kazao je šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, na redovnoj konferenciji. Danas su otpuštena još dva pacijenta, koji su negativni na kovid-19.

U Crnoj Gori su potvrđena još dva slučaja obolijevanja od virusa korona, čime je broj zaraženih porastao na 257. To je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Svi novoboljeli, kako je kazao, su iz Podgorice.

"Od četiri pacijenta na intenzivnoj njezi, tri su na najnižem modu ventilacije, i brzo će biti skinuti sa respiratora. Šest pacijenata je hospitalizovano u Nikšiću i svi su stabilno, nijedan nijedan na respiratoru. Dva su otpuštena iz barske bolnice, a deset ih je još na liječenju", rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, donijeta je odluka da se početkom sljedeće sedmice krene u operativni tretman malignih bolesnika.

Što se tiče barske Opšte bolnice, Lazović je rekao da od danas normalno rade sa svojim kadrom.

"40 ljudi je u rezervi, 40 radi u ustanovi", kazao je Lazović.

Mugoša je saopštio da se nadaju da nije došlo do lokalne transmisije na Vrelima Ribničkim.

"Svakodnevno testiramo na desetine stanovnika i nijedan nije bio pozitivan, i ako bude potrebno, intervenisaćemo sa novim mjerama", kazao je on.

Majka i beba otpuštene kući

Lazović je kazao da je u privatnoj bolnici "Kodri" porođeno četiri trudnice, od kojih je jedna pozitivna na virus korona. Beba te majke je i nakon drugog tetsiranja negativna na virus korona i ona je zdrava i, kako je kazao Lazović, oboje su otpušteni na kućno liječenje.

 "Transmisija virusa dojenjem nije potvrđena, a o dojenju odlučuje majka", kazao je Lazović.

U slučaju potrebe hitne hospitalizacije roditelja maloljetne djece koja nijesu pozitivna na virus, Lazović je rekao da je mala vjerovatnoća da oba roditelja budu pozitivna, a djeca ne.

"U tom slučaju kontaktiraju se centri za socijalni rad i psiholozi za djecu i u konsultacijama se smještaju tamo gdje bi bila bezbjedna", pojasnio je on.

 

Odlučuje strogo i jedino struka

 

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, naglasio je da testiraju sve slučajeve za koje postoji sumnja na respiratornu infekciju.

Lazović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da po pitanju mjera NKT, politika strogo sluša struku.

"Mjere predlažemo mi, i sve što smo do sada predložili, NKT je usvojilo... U ovoj situaciji odlučuje strogo i jedino struka", kazao je Lazović i zahvalio se na pomoći Vojski Crne Gore i Upravi policije.

"Koliko kod da su mjere surove, cijena je mala u odnosu na to što može da donese nepoštovanje istih", naglasio je Lazović.

Mugoša je kazao da još rano da govorimo o ukidanju mjera.

"Predstoji nam još jedan period borbe i poštovanja mjera. Ne zavise ove mjere samo od Crne Gore, zavisi kako ćemo ih i dalje tretirati. U svakom slučaju, mi razrađujemo scenarije, ali je rano o tome govoriti", kazao je direktor IJZ.

Lazović je ponovio da su apoteke "Montefarma" snabdjevene maskama koje su komercijalnim putem nabavljene.

"Pitanje besplatne raspodjele maski nijesmo razmatrali. Gledali smo da zdravstveni sistem bude prvo obezbijeđen", odgovorio je Lazović na pitanje novinara. Mugoša se zahvalio medijima koji su pokazali zavidnu moć, želju i volju da prenose ono što se preporučuje, ne praveći špekulacije.

"Ovo što mi sada zovemo kontrolisanom epidemijom je i zasluga medija", poručio je Mugoša i kazao da je kažnjavanje u domenu drugih institucija.

Mugoša je kazao da inficirani policajci prolaze proceduru kao i ostali pacijenti. Nijedan pripadnik MUP-a, kako je kazao, trenutno nije na bolničkom liječenju.

Lazović je kazao da je zdravstveni sistem snabdjeven dovoljnom količinom ljekova za oboljele od virusa korona.

Konferencije NKT održavaju se radnim danima od 17 časova.

 

(RTCG)

Podijeli na: