Društvo

04.02.2020
366

KARNEVAL U RISNU 22. - PRIJAVE DO 10. FEBRUARA

Mjesna zajednica Risan planira godinu ispunjenu brojnim kulturnim događajima i manifestacijama.

Ovu godinu, kako navode, započeće u duhu mediteranske tradicije fešti i maškarade – organizacijom prvog karnevala u drevnom Risnu.

Prvi Risanski karneval zakazan je za subotu, 22. februara 2020. sa početkom u 14 sati. Događaj se održava u okviru programa ovogodišnjih Tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti, u organizatoriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor, kao suorganizatora. Pokrovitelj ovih svečanosti je Opština Kotor.  Kao najstari grad u Boki Kotorskoj, Risan je oduvjek bio grad bogate tradicije, fešti i običaja. Tokom vremena, neke su se tradicije zapostavile, a nastale su i neke nove. Cilj Savjeta MZ Risan je da očuva i oživi bogatu tradiciju grada i organizacija prvog Risanskog karnevala jeste jedan od načina na koji ćemo to uraditi.

Moto koji stoji iza organizacije ovog događaja je očuvanje i promovisanje naše primorske tradicije i oživljavanje duha fešti koje će naš grad preplaviti koloritom originalnih kostima, feštađunskim ritmom i mediteranskim duhom.

Za naš prvi karneval pripemili smo bogat program. Svečana karnevalska povorka u kojoj će učestovati brojne grupe iz Risna i okruženja, krenuće od hotela ,,Teuta“ do pristaništa (nekadašnje luke) gdje će biti spaljena karnevalska lutka, krivac za sve nedaće i probleme koje smo imali u prošloj godini. Nakon presude i spaljivanja krivca, feštu nastaljamo na Trgu 21. novembar (Risanska pjaca) uz dobru muziku, primorske delicije i dobar humor. Za pravu feštađunsku atmosferu tog dana pobrinuće se mažoretke, Gradska muzika i podgorički muzički sastav ,,Tetra“.

Pozivamo sve karnevalske grupe i pojedince “od maškare i fešte” da nam se tog dana pridruže i zajedno sa nama ožive tradiciju fešti u našem drevnom gradu. Prijave za grupe i pojedince otvorene su do 10. februara. Zainteresovani se mogu prijaviti svakog radnog dana od 9 do 13 časova u prostorijama MZ Risan; slanjem maila na adresu: mzrisan@gmail.com sa naznakom prijava maske za 1. Risanski karneval  ili nas kontaktirati putem naše zvanične Facebok stranice: MZ Risan. Dobro nam došli!” – stoji u saopštenju Mjesne zajednice Risan.

 

Podijeli na: