Društvo

03.02.2020
1602

KANDELORA-EKUMENIZAM NA DJELU

Uoči proslave zaštitnika grada i kotorske Biskupije Svetog Tripuna, juče je proslavljen blagdan Svijećnica, odnosno Kandelora.

U punoj katedrali Svetog Tripuna svečana Večernja i kađenje svetih mošti počelo je u 18 sati prema obredniku iz XVI vijeka.

Učestvovalo je šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, koji su za vrijeme čitanja, odnosno pjevanja lekcija iz Martirologija Sv. Tripuna visećim kadionicama na glavnom oltaru kadili položene svete mošti.

Bokeljska mornarica pored relikvija u isto vrijeme čuva počasnu stražu.

Kako je svojevremeno govorio na talasima Radio Kotora pokojni don Anton Belan, radi se vjerovatno o jedinstvenom sačuvanom običaju u hrišćanskom svijetu.

"Ujedno je to i lijep primjer poštovanja i iskazivanja časti svecu kojeg slavi Istok i Zapad. Ovaj običaj, koji predstavlja ekumenizam na djelu, obnovljen je 2000. godine" - govorio je don Belan.

Podsjetimo, kađenje svetih moći prvi put je zabilježeno u 14. vijeku, u trenutku kada naš grad nije bio ni pod čijim protektoratom. Pretpostavlja se da je u pitanju jedinstven običaj sačuvan danas u čitavom hrišćanskom svijetu. U početku su mošti svetog Tripuna kadili samo plemići. Kako se njihova moć vremenom  smanjivala, a uzdizala građanska klasa, donosena  je odluka da mošti ovog sveca-zaštitinika Kotora i Kotorske biskupije, kade građani i plemići. Za vrijeme Austrougarske uprave uveden je običaj da moći kade i katolici i pravoslavni  vjernici. Taj običaj obnovljen je nakon obnove bazilike-katedrale svetog Tripuna 2000. godine, a broj vjernika koji učestvuju u ovoj misi sveden je na šest katolika i isto toliko pravoslavnih. Nekada je bilo više učesnika, jer je i kađenje moći visećim kadionicama na glavnom oltaru iznad položenih svetih moći, trajalo dva do tri sata, pa se trebalo izmijeniti mnogo više ljudi. Moći se kade dok se pjeva život Svetog Tripuna. U pitanju su lekcije iz Martirologija Sv. Tripuna, dok Bokeljska mornarica pored relikvija čuva počasnu stražu. Život sveca, kojeg podjednako slave Istok i Zapad, sačuvan je u nekoliko lekcija. Zadržane su tri, a nekada se čitalo devet ili dvanaest lekcija, zavisno od vremena. Danas se čitaju tri koje se odnose na rođenje, život i smrt ovog sveca.

„U tome je zapravo simbolika, jer je sveti Tripun najprije svetac nepodijeljenje crkve, a i bilo koji svetac ne pozanje nikakve granice koje mi-ljudi, nažalost postavljamo. Jer, kada se završi ovozemljaski život, sve granice će nestati. Ko god je prisustvovao ovom događaju, bio je zadivljen činjenicom da se tom prilikom prikazuje i slavi ekumenizam na djelu, a ne za govornicom, mikrofonom, kroz iznošenje istorijskih pro i kontra. Kandelora predstavlja izuzetan trenutak „kada braća zajedno, u miru, slozi i poštovanju,  slave Gospodina“ - govorio je na našim talasima pokojni don Anton Belan. 

Podsjetimo, iz Admiralata i Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor saopštavaju da je u nedjelju, 9. februara nastup glavnog odreda uz tradicionalno kolo u 10 sati na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna, a  u 10 i 30 sveta pontifikalna misa.

Nakon mise uslijediće Procesija ulicama grada.

Iz Bokeljske mornarice pozivaju sugrađane i goste da pozdrave ovogodišnjeg Malog admirila Karla Marjana Ribicu.

 

 

Podijeli na: