Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

29.08.2023
292

KAMPANJA HPV VAKCINACIJE VIKENDIMA U SEPTEMBRU

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavljaju sa aktivnom promocijom Programa HPV vakcinacije. U okviru kampanje koja će se sprovoditi tokom septembra, naglasak će biti na vakcinaciji vikendima bez zakazivanja uz aktivno pozivanje svih roditelja djevojčica uzrasta 9-14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 i 2014) da dovedu svoje djevojčice na vakcinaciju. Poziv se odnosi na sve, uključujući one koji do sada nisu dobili poziv od timova izabranih doktora za djecu, kao i one koji nemaju izabranog pedijatra ili iz drugih razloga nisu bili u mogućnosti da se vakcinišu do sada.

Vakcinacija bez zakazivanje će se sprovoditi tokom tri prva vikenda u septembru i to: 2. i 3;  9. i 10;  16 i 17. septembra u terminima: od 9h do 20h u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, i od 9h do 14h u lokalnim domovima zdravlja u ostalim opštinama. U opštinama: Andrijevica, Mojkovac, Kolašin vakcinacija će se organizovati radnim danima.

Roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina će dobiti i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete. I ovom prilikom moramo napomenuti da ovaj sistem ima svoja ograničenja jer u elektronskom kartonu svake pete djevojčice uzrasta 9-14 godina ne postoji validan broj telefona roditelja, tako da roditelji ove djece putem SMS poruke ne mogu biti obaviješteni o mogućnosti vanredne vakcinacije (stoga ih pozivamo ovim putem).

Takođe, dešavaće se da je u pojediničanim slučajevima unešen pogrešan broj pa je moguće da će poruke dobiti mali broj roditelja koji nemaju ćerke uzrasta za koji je predviđena vakcinacija. Trudimo se da smanjimo broj ovih grešaka, ali ih ne možemo u potpunosti izbjeći i ovim putem se izvinjavamo onima koji su dobili ili će u narednom periodu dobijati poruke a nemaju djecu predviđenu za HPV vakcinaciju.

Kroz podršku kancelarije SZO u Crnoj Gori, američke Vlade i agencija za međunarodni razvoj (USAID) ovu kampanju će pratiti bilbordi koji će biti istaknuti u Podgorici, Nikšiću, Baru i Pljevljima. Takođe, naši partneri su obezbjedili značajan broj flajera i postera koji su distribuirani osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama uključujući apoteke širom Crne Gore.

Kampanja će se sprovoditi i preko promo materijala u vidu prigodnih poklona za vakcinisane djevojčice na vakcinalnim punktovima, objava na instagram stranici IJZCG, kao i video animacije na temu HPV vakcinacije koja će preko youtube kanala IJZCG  biti distribuirana svim televizijama i portalima u Crnoj Gori. 

https://youtu.be/jWnE3qd0rNY?si=1-pggaFyJ2sJnxSW 

Pozivamo roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice, drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije. Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. Samo u septembru, tokom tri vikenda HPV vakcinacija je dostupna na veoma jednostavan način i pozivamo sve da iskoriste ovu priliku da zaštite svoju djecu kao što su to već uradili roditelji preko 5.000 djevojčica u Crnoj Gori.

 

Podijeli na: