Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

19.09.2023
640

JOKIĆ: KOTOR NIJE IZGUBIO STATUS NA UNESCO LISTI, NITI ĆE GA IZGUBITI

Prenosimo saopštenje predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića: 

"Povodom današnje izjave da će Kotor „izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svjetske baštine Uneska“, koja je izazvala veliko interesovanje, obavezan sam zbog sveukupne javnosti Kotora i Crne Gore da ovim putem sve upoznam sa nekoliko činjenica. 

Kotor nije izgubio status na UNESCO listi, niti će ga izgubiti, niti je njegov status na listi ugrožen. Nakon procesa koji smo vodili od 2017. do 2020. godine čiji je rezultat planski dokument i sistem zaštite usklađen sa UNESCO, sa punom odgovornošću tvrdim da opasnost za status Kotora na listi svjetske baštine ne postoji. Koristim ovu priliku da još jednom u ime grada Kotora i u svoje lično ime izrazim ogromnu zahvalnost svima koji su u tom periodu činili tim koji je doveo do ovih rezultata. 

Podsjetiću javnost da je Prostorno urbanistički plan opštine Kotor usvojen uz saglasnost UNESCO kao i da su sve preporuke reaktivne misije UNESCO sprovedene i implementirane. Pred nama je još uvijek put na kojem moramo raditi na daljem osiguravanju sistema zaštite jedinstvene univerzalne vrijednosti, kroz usvajanje Menadžment plana, poboljšanja sistema kontrole i nadzora, kao i efikasnijeg rada institucija u sistemu zaštite. Sve ovo, u najvećem dijelu, predstavlja suštinu odluke Komiteta UNESCO. 

Status Kotora na UNESCO listi nije pitanje puke formalnosti, Kotor je od strane civilizacije prepoznat kao jedan od rijetkih dragulja naše planete, a njegova izuzetna univerzalna vrijednost, nešto što je nama dato na čuvanje. Naša je obaveza da najprije očuvamo tu vrijednost, a tek potom da nam formalno prisustvo na listi bude prioritet. U potpunosti smo posvećeni ovoj civilizacijskoj obavezi, što smo do sada našim djelima i dokazali. Svako suprotno postupanje bi značilo ispisivanje iz civilizacije, što Kotor sebi nikada neće dozvoliti." 

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić

Podijeli na: