Društvo

22.02.2021
173

JAČANJE KOMPETENCIJA STUDENATA U CRNOJ GORI U SKLADU SA POTREBAMA POSLODAVACA I TRŽIŠTA RADA

Na četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore biće razvijen i implementiran generički model dualnog obrazovanja kao pilot test u okviru Erasmus+ projekta "Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju - DUALMON".

Rukovodilac projekta prof. dr Boban Melović navodi da će se kroz razvoj ovog generičkog modela i iniciranje izmjena zakonskog okvira za uvođenje dualnog obrazovanja podržati različite potrebe i interesi studenata. Na prvom mjestu to će biti poboljšanje njihovih  kompetencija i mogućnosti za zapošljavanje, a potom i povećanje motivacije studenta da studiraju stičući istovremeno praktična znanja i vještine, kao i pristupačnost obrazovanju  studentima iz porodica s nižim primanjima, dok će nakon realizacije projekta, Univerzitet Crne Gore moći dati preporuke za primjenu dualnog obrazovanja kod svih visokoškolskih ustanova u zemlji.

„U okviru ovog projekta definisaće se posebne potrebe kompanija u različitim privrednim sektorima i pronaći one koje su spremne učestvovati u pilot realizaciji dualnog visokog obrazovanja tokom projekta, ali i u budućem periodu. Razviće se generički model dualnog visokog obrazovanja kako bi se podržale različite potrebe i interesi kako poslodavaca, tako i visokoškolskih ustanova i studenata u različitim poslovnim sektorima“, objasnio je profesor Melović.

Ekonomski fakultet UCG zadužen je za realizaciju projekta u Crnoj Gori, a pored njega su uključeni i Elektrotehnički, Pomorski i Fakultet za turizam i hotelijerstvo.

Foto: UCG

Razvoj generičkog modela dualnog obrazovanja će se, zapravo, realizovati prenosom znanja iz visokoškolskih ustanova iz zemalja koje su benčmarking partneri u projektu: Austrije (FH Joanneum Gesellschaft M.B.H.) i Slovenije (Academia u Sloveniji), dok je Srbija (Univerzitet u Novom Sadu) koordinator projekta.  Dualno obrazovanje u Austriji i Sloveniji, na ovim institucijama, smatra se vrlo uspješnim, a austrijski je model među najboljima na svijetu. One imaju nekoliko dualnih obrazovnih programa iz područja informacionih i komunikacionih tehnologija, inženjerstva i inženjerskog zanata, te proizvodnje i prerade, dok je Univerzitet u Novom Sadu učestvovao u projektu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji i ima iskusno nastavno osoblje u primjeni dualnog obrazovanja i razvoju pravnog okvira u visokom obrazovanju.

Partneri u projektu su i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i Privredna komora Crne Gore, dok će projekat biti pilotiran u okviru kompanija Voli Trade doo, Crnogorski Telekom AD Podgorica, Montenegro Stars Hotels Group, Roaming Networks d.o.o i Crnogorska plovidba AD.

Ukupan budžet projekta za sve partnere u okviru trogodišnjeg perioda iznosi 616.518,00 eura.

(Univerzitet Crne Gore)

 

Podijeli na: