Društvo

07.04.2021
1104

GORNJI ORAHOVAC POPULARNA PJEŠAČKA RUTA ZA TURISTE, MJEŠTANI BEZ PUTA I STRUJE

Brda iznad Boke Kotorske skrivaju brojna sela, jedno takvo u našoj opštini je Gornji Orahvac, koje pripada Mjesnoj zajednici Orahovac.
Do ovog sela vode brojne obilježene pješačke staze, sve više popularne kao turistička ponuda naše opštine. Međutim, automobilom se može doći jedino oronulim makadamskim putem iznad Risna.
Selo Gornji Orahovac ima šest zaseoka, Ubalac, Velinići, Kljavići, Velje selo, Ježevići i Stepen.
Ubalac se nalazi na samom ulazu u selo i do njega se može stići makadamskim putem, dok se do ostalih zaseoka može doći pješačkim stazama. Takođe, obilježene staze vode i do tvrđava Šanik ( iznad zaseoka Ubalac) i Sveti Andrija na Vranovom brdu (iznad Dražin vrta).
Mještanka Jelena Avramović govorila je za Radio Kotor o ključnim problemima ovog seoskog područja, ističići da se Gornji Orahovac nalazi u neposrednoj blizini obale, a da je se jedino može doći terenskim automobilom makadamskim putem, koji godnama nije održavan.
"U više navrata mi mještani i vlasnici imanja, obraćali smo se Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, i više puta vodili razgovore sa čelnicima Opštine, međutim, nismo dobili odgovore zbog čega je zanemaren naš kraj. Od 1945. godine do danas na području Gornjeg Orahovca uloženo je ukupno 60.000 eura, što je za 76 godina zanemarljiva cifra za jedan bogat i turistički atraktivan kraj pogodna za razvoj poljoprivrede. U selo takođe nije uvedena struja, tako da nemamo osnovne uslove za život i vraćanje seljana na stara ognjišta. Austrougarske tvrdjave, pješačke staze koje nas povezuju sa Bokom, pogled na zaliv i netaknuta priroda dovode veliki broj turista u naš kraj. Oni svoje utiske prenose širom svijeta a prenose i svoje čuđenje jer na takvom položaju u današnje vrijeme postoji selo u kojem ljudi opstaju bez struje i puta”, dodaje Avramović.
Ona dalje podsjeća da je 2018. godine odredjeljeno 30.000 eura za sanaaciju puta iznad Risna kroz Klanac i Strug kada su urađene podzide jer je put propadao.
,,Još 1980-tih godna postojao je plan izgradnje puta od Donjih Ledenica koji je trebao da prođe kroz sve zaseok,e i spusti se u Donji Orahovac. Tada je urađeno samo proširivanje starog Austrougarskog puta i probijanje puta kroz Klanac i Struge, na inicijativu seljana i nihovim radom i angažovanjem selo Ubalac je dostupno. U selu je nakon Drugog svijetskog rata živjelo više domaćinstava, postojala je i škola”, zaključuila je Avramović.
Selo Gornji Orahovac  ima samo jednog stalno naseljenog domaćina, međutim, prema riječima naše sagovornice, veliki broj mještana obilazi stare kuće i obrađuje svoja imanja.
 

Podijeli na: