Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

23.09.2023
1094

FESTIVAL DANI NAUKE I INOVACIJA 29. I 30. SEPTEMBRA U KOTORU (AUDIO)

Festival „Dani nauke i inovacija 2023”, centralni godišnji događaj Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, održaće se od 27. septembra do 1. oktobra na više lokacija širom Crne Gore, a jedna od njih biće i Kotor.  

Domaćin ovogodišnjih „Dana nauke i inovacija“ 29. i 30. septembra biće Pomorski fakultet Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor. To je gostujući u emisiji “Svijet nauke” Radio Kotora, najavila doc. dr Zorica Đurović. 

,,Svečano otvaranje zakazano je za 29. septembar u 10 sati, u crkvi Svetog Duha. Što se glavnih dešavanja tiče, centralno mjesto događaja biće kreativni hab u Starom gradu- zgrada nekadašnjeg zatvora. Takođe, kreativni hab neće biti jedino mjesto dešavanja, već smo planirali i posjete Pomorskom fakultetu Kotor, prevashodno nautičkom i brodomašinskom simulatoru. Planirana je i posjeta akvarijumu Instituta za biologiju mora, a biće organizovane i ture obilaska Starog grada sa vodičem, u saradnji i uz podršku Turističke organizacije Kotor”, kazala je Đurović. 

Kako ističe, dvodnevni program biće raznovrstan, ali i interesantan, zabavan i nadasve koristan. 

,,Što se učesnika u svojstvu izlagača i prezentera tiče, predstavićemo mi -Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore sa više eksperimenata, projekata i predstavljanja aktivnosti i dostignuća našeg Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo. Zatim će se predstaviti Institut za biologiju mora, sa svojim istraživanjima vezanim za ispitavnje i zaštitu morskog biodiverziteta u našem zalivu. Svoje projekte predstaviće : Istorijski arhiv Kotor, Pomorski muzej Kotor, Osnovna škola (OŠ) “Njegoš” i Gimnazija Kotor, NVO “Expeditio”, i škole koje dolaze van opštine Kotor kao što su Srednja likovna škola “Petar Lubarda” sa Cetinja i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca. Imaćemo i učešće više interesantnih kompanija kao što su “MoDron”, koja će se predstaviti jednim interesantnim projektom pod nazivom “Izlet-izazovi implementacije bespilotnih letjelica”, zatim kompanija “EPAM” koja će kroz sjajno osmišljene radionice pa i igrice, prikazati dostignuća informacionih tehnologija i vještačke inteligencije. Tu će biti i “MAIA- crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju”, NVO “Wildlife Montenegro”. Svojim projektima će se prestaviti i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, tako da nas očekuje bogata manifestacija, koja će biti interesantna i poučna za najmljađe ali i za sve nas”, navodi Đurović, dodajući da spisak izlagača još uvijek nije konačan. 

U emisiji “Svijet nauke” ugostili smo i neke od izlagača: načelnika Državnog arhiva Crne Gore u Kotoru Joška Katelana, kustosa Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Iliju Mlinarevića  i predstavnicu NVO Widlife Montenegro Marinu Radonjić.

Načelnik Državnog arhiva Crne Gore u Kotoru, Joško Katelan, za Radio Kotor kaže da je se ova ustanova rado odazvala pozivu za učešće na festivalu “Dani nauke i inovacija”. 

,,Istorijski arhiv je prije svega naučna, a zatim i institucija kulture, tako da je svakako popularizacija nauke i obrazovanja među najmlađim članovima našeg društva, jedan od naših ciljeva. Tom prilikom prezentovaćemo svo bogatstvo dokumenata koje je naš Arhiv čuva, obrađuje i predstavlja naučnoj i širokoj javnosti, u cilju popularizacije nauke i osvješćivanju naših najmlađih sugrađana o postojanju jedne ovakve institucije, za koju sam ubijeđen da mnogi čak i oni stariji ne znaju čime se bavimo i koje aktivnosti sprovodimo. Želimo da krenemo od onih najmlađih, kako bi oni postali svjesni značaja koji arhivska građa kojase čuva u kotorskom Arhivu zapravo ima”, kaže Katelan. 

Kustos Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Ilija Mlinarević, ističe da se ova kulturna ustanova sa zadovoljstvom odazvala na poziv Pomorskog fakulteta. 

,,Značajno je što su ove godine uključene i društvene nauke, a cilj našeg učešća je popularizacija pomorske prošlosti i pomorskih vještina putem interaktivnog kviza, odnosno aplikacije na tabletima, koju smo ovim povodom izradili i osmislili. Kako u prošlosti tako i danas pomorstvo je na našem primorju važan segment kulture življenja i lokalne ekonomije. Putem more i pomoraca oblikovali su se način života, običaji, govori  i kultura. Ovim kvizom želimo da nametnemo teme koje su direktno ili indirektno povezane sa pomorstvom. Podijeljen je na 3 segmenta- istorijski koji obuhvata lokalnu svjetsku istoriju pomorstva, tehnički segment koji obuhvata poznavanje brodske opreme i brodskih instrumenata i leksički koji obuhvata poznavanje izraza na brodu i oko broda, kao i lokalizme vezani za pomorstvo”, objašnjava Mlinarević. 

NVO Widlife Montenegro, kako za Radio Kotor kaže predstavnica Marina Radonjić,

odlučila je sve zainteresovane povede u divlji svijet sisara,koji obuhvata terenska iskustva biologa, istraživačke metode i naglašava važnost očuvanja ove dragocijene faune. 

,,Divlji svijet Crne Gore je nevladino udruženje građana, prije svega biologa i ljubitelja prirode, čija je misija da kroz naučne činjenice upozna širu javnost sa ovim kriznim životinjama i njihovim staništima, sa ciljem njihovog očuvanja za buduće generacije. Predstavićemo se veoma interesantnim projektom koji smo nazvali Šaputanje noći, upoznajte tajni život sisara na festivalu Dana nauke”, zaključila je Radonjić.

Emisiju možete poslušati na linku Svijet nauke.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Univerzitet Crne Gore

 

Podijeli na: