Društvo

01.08.2020
74

EKO CENTAR DELFIN AKTIVAN UPRKOS KORONI

Gostujući u emisiji „Ljetnje priče“ Ljilja Radunović iz Eko centra Delfin podsjetila je na aktivne i najavila nove projekte ove nevladine organizacije.

Nakon prvog talasa korone virusa, kada se steknu povoljni epidemiološki uslovi, trebalo bi da se nastavi sa projektom „Primarna selekcija otpada neka nam bude navika“ kojim se predvidja uvodjenje novih polupodzemnih kontejnera, čime bi trebalo da se uspostavi odvajanje otpada na mokru i suvu frakciju. To je predvidjeno Državnim planom upravljanja otpadom, a lokalne samouprave bi to trebalo da definišu svojim odlukama. Očekuje se da u narednom periodu to uradi i kotorska opština, a za njeno sprovodjenje najvjerovatnije će biti odgovoran nadležni sekretarijat za komunalne poslove. Projektom je predvidjeno da se na dvije pilot lokacije (jedna je u naselju Rakite) postave kontejneri kompanije „Molok“, koji su već dopremljeni u Crnu Goru i lagerovani su na imanju Komunalnog preduzeća. Kada se riješi pitanje servisiranja kontejnera odnosno njihovog pražnjenja, uslijediće i njihovo postavljanje na odabrane lokacije a paralelno će teći edukativno-informativna kampanja za gradjane u mjesnim zajednicama i podjela posebnih kesa za mokru i suvu frakciju za period od tri mjeseca.

Ljilja Radunović je ukazala i na pozitivne rezultate tek završenog projekta „Biram zdrav život“ koji je realizovan sa učenicima osnovnih škola u Risnu i Radanovićima, te najavila nastavak saradnje na projektu „Svaka limenka se računa“ kojim će se na 12 lokacija prikupljati aluminijumski otpad. Nedavno je potpisan i ugovor za realizaciju projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO područja“ koji će povezati učenike osnovnih škola iz Risna i Mostara. Ideja je da se kroz sedmomjesečni projekat organizuju brojne tematske ekološke radionice kao i dvije posjete - Mostaru (tokom jeseni) i Kotoru (tokom zimskog karnevala).

Radio Kotor će, kao i do sada, redovno pratiti aktivnosti NVO „Eko centar Delfin“.

Podijeli na: