Društvo

14.03.2022
438

DR POPOVIĆ: GRABOVAC INTEGRISAN U ZDRAVSTVENI SISTEM, BENEFITI ĆE SE OSJETITI TOKOM GODINE

Dom starih “Grabovac” nedavno je integrisan u javni zdravstveni sistem Crne Gore, a prema riječima dr Nikole Popovića, benefiti bi se mogli osjetiti tokom godine.

,,Umnogome će se olakšati pružanje zdravstvenih usluga našim korisnicima, ali to je proces koji nije jednostavan. Naši korisnici trenutno imaju sve medicinske usluge koje imaju i svi osiguranici zdravstvenog sistema Crne Gore”- kaže dr Popović.

Posao ljekara u Domu starih ima specifičnosti u odnosu na posao njegovih kolega u zdravstvenim ustanovama.

,,To je, zapravo,posao izabranog ljekara sa razlikom što naši pacijenti borave u ustanovi, pa je i odnos ljekar-pacijent drugačiji. Moj posao obuhvata sistematske preglede novoprimljenih korisnika, praćenje stanja, upućivanje na potrebnu diagnostiku, upućivanje na specijalističke preglede, praćenje terapije. Imamo 263 korisnika sa kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji, tako da smo mi gotovo kao članovi porodice. Njima je jako važno da je doktor tu i da mogu da porazgovaraju čak nerijetko i kad nemaju nikakve tegobe, žele samo da popričaju”- navodi dr Popović.

On dalje podsjeća da je vakcinacija protiv korona virusa počela od “Grabovca” i da je preko 95% vakcinisanih korisnika i više od 2/3 zaposlenih.

Iako je broj oboljelih od korona virusa na nivou države manji, u ovoj ustanovi se prema riječima doktora Popovića, nisu promijenile mjere zaštite.

,,Mi smo i dalje obazrivi i obavezno je nošenje maski, rukavica i održavanje. Našim korisnicima je bitan izlazak van ustanove. Kod njih je najprije bio veliki strah od kovid infekcije, što je razumljivo kao strah od nepoznatog, ali kako je vrijeme odmicalo počelo je nestrpljenje jer su dugo vremena proveli zatvoreni i bez ustaljenih navika, a jedno vrijeme su bile zabranjene i posjeta, tako da se nisu vidjeli ni sa najdražima. Prije pandemije imali smo lijepu praksu da pratimo i sve pučke svečanosti, organizovali smo izlete, korisnici su imali dobro organizovan socijalni život, a sad se to polako počinje vraćati i nadamo se da ćemo ubrzo aktivnosti vratiti u neke redovne tokove, koji su bili prije pandemije”- ističe dr Popović.

Kako navodi, kapaciteti Doma starih nisu popunjeni,  jer zbog epidemioloških mjera na svakom odjeljenju postoje i sobe za izolaciju.

Opšte stanje korisnika je kako navodi, u skladu sa njihovom životnom dobi , a od ukupnog broja korisnika, jedna trećina je nepokretnih.

,,Posjete našim korisnicima su dozvoljene uz priloženu potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test i zbog organizacije,  posjetu je potrebno najaviti bar dan ranije”- zaključio je dr Nikola Popović.

Podijeli na: