Društvo

14.12.2021
432

DR POPOVIĆ: 190 ŠTIĆENIKA DOMA STARIH PRIMILO TREĆU DOZU VAKCINE, 210 VAKCINISANIH PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U Domu starih “Grabovac” u toku je vakcinacija trećom dozom vakcine protiv korona virusa, kao i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Kako je za Radio Kotor kazao dr Nikola Popović, 190 štićenika je vakcinisano trećom dozom, dok je njih 210 primilo vakcinu protiv sezonskog gripa.

,,Procenat vakcinisanih sa obije doze vakcine protiv korona virusa, kada su u pitanju štićenici Doma starih je veći od 96 odsto, a vakcinisano je i više od dvije trećine zaposlenih. Proces vakcinacije trećom dozom je počeo od 20. novembra, od 190 štićenika koji su primili treću dozu vakcine njih 11 je imalo blaže nuspojave, kao što su bol na mjestu aplikacije vakcinacije ili malaksalost. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, štićenici su treću dozu primili vakcinu proizvođača Fajzer, dok su vakcinisani i revakcinisani vakcinom ruskog proizvođača Sputnjik V”, kaže dr Popović.

On navodi da je ova socijalna ustanova od samog početka epidemije uvela obavezno poštovanje mjera zaštite za prevenciju od korona virusa.

,,Mjere su strandardne, maske, distanca i korišćenje rukavica, s tim da štićenicima svakog jutra mjerimo temperaturu. Nastojimo da se održava distanca, a i dalje se pridržavaju mjere zabrane miješanja među paviljonima, ali s obzirom da su skoro svi vakcinisani razmišljamo o popuštanju mjera među štićenicima. Posjete našoj ustanovi su dozvoljene uz najavu najmanje jedan dan unaprijed, organizuju se u dvorištu za pokretne korisnike, dok se za one štićenike koji su nepokretni organizuju u sobama. Svi posjetioci naše ustanove moraju imati potvrdu o vakcinaciji, dokaz da su preležali koronu ili negativan PCR test”, pojašnjava dr Popović.

Otkad je počeo proces vakcinacije, podsjeća dr Popović, bila su dva talasa obolijevanja od korona virusa u toj ustanovi.

,,S obzirom da su to uglavnom bile neke lakše kliničke slike, štićenici su stekli povjerenje u vakcinu, tako da nije bilo otpora za vakcinaciju trećom dozom. Jedini način da oslabimo virusnu pandemiju je sticanje kolektivnog imuniteta, kojeg možemo steći ili nakon što se svi vakcinišemo ili nakon što svi preležimo korona virus. Svakako smatram da je lagodnije da se vakcinišemo, a kada vidimo kako izgledaju brojke hospitalizovanih pacijenata i kada pogledamo odnos vakcinisanih i nevakcinisanih, mislim da ne bi trebalo imati dilemu”-poručio je dr Popović.

Kako navodi, od početka epidemije korona virusa više od 100 štićenika Doma starih “Grabovac” oboljelo je od korona virusa u tri talasa, od septembra prošle godine pa do sada, dok je preminulo šest štićenika.

,,U prvom talasu preminulo je četiri, a u drugom i trećem po jedan. Treći talas je bio na odjeljenju palijativne njege gdje su pacijenti sa pridruženim bolestima i njihovo stanje je i bez obolijevanja od korone ozbiljno i složeno, tako da je od 26 oboljelih u tom talasu njih pet bilo ambulantno liječeno u Opštoj bolnici Kotor, jer su imali lakšu kliničku sliku i bili su smješteni svo vrijeme kod nas u Domu”, ističe dr Popović.

Posao ljekara u Domu starih ima specifičnosti u odnosu na posao njegovih kolega u zdravstvenim ustanovama.

,,To je uglavnom posao izabranog ljekara sa razlikom što osim što je kartoteka dosta manja nego kartoteka kolega u domovima zdravlja, naši pacijenti su 24 sata u ustanovi, pa je i odnos ljekar-pacijent drugačiji. Moj posao obuhvata sistematske preglede novoprimljenih korisnika, praćenje stanja svih korisnika, upućivanje na potrebnu diagnostiku, upućivanje na specijalističke preglede, praćenje terapije svih štićenika. Takođe, u saradnji sa kolegama specijalistima, koji nam dolaze iz Specijalne bolnice Risan, Opšte bolnice Kotor i Doma zdravlja Kotor, brinemo o zdravlji korisnika i očuvanju njihovog zdravlja. Svi štićenici imaju 24 sata kompletnu medicinsku njegu, a organizujemo i preglede u ustanovama sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, tako da imaju svu njegu kao što bi imali i kod kuće, samo što je ovo na nivou institucije pa je sve organizovanije i dostupnije”- zaključio je dr Popović.

Podsjetimo, u Domu starih Grabovac trenutno boravi 255 štićenika.

 

Podijeli na: