Društvo

02.02.2021
1420

DR NIKOLA POPOVIĆ: SITUACIJA U DOMU STARIH GRABOVAC POD KONTROLOM

Trenutno zdravstveno stanje štićenika u Domu starih ,,Grabovac“ je pod kontrolom, korona virusom je inficiran jedan korisnik, koji je odmah nakon pozitivnog testa smješten u Opštu bolnicu Kotor, kazao je za Radio Kotor doktor Nikola Popović.

,,Od početka pandemije do danas ukupno je bilo 30 zaraženih korona virusom, s tim što ih je najviše zaraženih bilo krajem septembra. Svi štićenici koji trenutno borave u Domu su dobro i bez simptoma korona virusa. Radimo sedmično testiranja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i epidemiološkinjom doktorkom Tatjanom Lalović. Naši štićenici su dobrog opšteg stanja u skladu sa svojim godinama i propratnim bolestima”, kaže Popović.

Prosjek starosti štićenika je oko 65 godina, tako da dominantne su bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes, bolesti lokomotornog sistema, a na paviljonu za psihogerijatriju su smješteni štićenici sa psihijatrijskim bolesnicima, pojašnjava u daljem razgovoru doktor Popović.

,,Dr Damir Adrović i ja radimo posao primarne zdravstvene zdrava zaštite, naši pacijenti su smješteni u instituciju i mi imamo svakodnevni kontakt sa njima, što je u tom smislu malo drugačije u odnosu na klasičnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Naš posao se razlikuje sada u odnosu na  period prije pandemije, zato što je mnogo  skučeniji prostor za preciznija ispitivanja, i slanje na neke daljnije pretrage u sekundarne i tercijalne ustanove. Veći je oprez i više smo fokusirani na kovid infekciju simptome i testiranja, ali i dalje brinemo o osnovnim bolestima svih naših štićenika”, ističe Popović

On dodaje da među zaposlenim u Domu starih, trenutno nema inficiranih korona virusom.

,,Obzirom na proširenu lokalnu transmisiju trenutno nema pozitivnih, međutim, nerijetko su naši zaposleni u izolaciji, zbog toga što su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, takođe i zaposlene testiramo a imamo brze testove, a PCR analize radimo u saradnji sa Domom zdravlja Kotor. U tom kontekstu je posao svih zaposlenih otežan, jer je smanjen broj ljudi koji trenutno rade pa se onda prilagođavamo aktualnoj situaciji”, kaže Popović.

U Domu starih u Risnu nedavno su anketirali štićenike po pitanju vakcinacije, a prema rezultatima te ankete više od 75 odsto njih pristaje da se vakciniše.

,, S obzirom da je od početka marta mjeseca zabranje izlaz korisnika iz ustanove  i zabranjene su posjete, uglavnom se oni raspituju kada će se mjere popustiti. Svi se nadamo da će naši korisnici ubrzo biti vakcinisani, da će se ovaj problem sa pandemijom riješiti, i da ćemo se vratiti uobičajnom načinu života. Već godinu dana je izmjenjen način prijema u Dom, tako da osim dokumentacije koja je i do sada bila potrebno, neophodno je imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Nakon prijema u svakom paviljonu imamo izolacione sobe gdje novi korisnik boravi prvih 15 dana u samoizolaciji. Po isteku samoizolacije ponovo testiramo korisnika i sa negativnim testom bude primljen”, zaključio je Popović.

Trenutno u Domu starih u Risnu boravi 249 štićenika.

Podijeli na: